На този ден: Роден е „бащата“ на Дракула – Брам Стокър

587 преглеждания

За прототип на Дракула се счита влашкия владетел Влад III Цепеш

На 8 ноември, в ирландското село Клонтарф, днес квартал на Дъблин се ражда Брам Стокър, който остава в литературната история като автор на романа „Дракула“ и като един от бащите на жанра ужаси.  Благодарение на създадения от него герой, в лицето на трансилванския вампир Дракула, се оформя модерния образ на вампира, който става неизменна част от поп-културата и филмовата индустрия. За прототип на самия Дракула се счита влашкия владетел Влад III Цепеш, от рода Дракулеши, който става известен със своята жестокост по време на битките между Влашкото воеводство с Османската империя.

д

Брам Стокър учи история, литература, математика и физика в Тринити Колидж в Дъблинския университет. Става театрален критик в „Дъблин Ивнинг Мейл“. През 1878 г. се жени за Флорънс Балком, дъщеря на подполковника Джеймс Балком. Двамата се местят в Лондон. Година по-късно се ражда единственото им дете, което кръщават Ървинг Ноел Торнли Стокър. В Лондон Брам Стокър започва да менажира „Lyceum Theatre“ – позиция, която запазва 27 години.

През 1890 г. излиза първата му по-известна книга – „The Snake’s Pass“. Няколко години по-късно се запознава с унгарския пътешественик и писател Армин Вамбери. Смята се, че вдъхновение за „Дракула“ са били мрачните истории на Вамбери за карпатските планини. Стокър публикува и още два по-известни романа на ужаса – „The Lady of the Shroud“ и „The Lair of the White Worm“. Освен „Дракула“ на български са преведени още творбите му „Гостът на Дракула“, „Украшението със седем звезди“ и „Принцът на розите“ – произведение, писано заедно с Оскар Уайлд.

Брам Стокър умира на 20 април 1912 г. в Лондон, Англия. След смъртта си Стокър се утвърждава като важна фигура в литературата. Образът на Дракула е многократно използван в различни телевизионни, литературни и кино продукции. На негово име Асоциацията на писателите на хоръри учредява годишната литературна награда за хорър „Брам Стокър“.

д

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук