Добротата благославя и този, който я получава и този, който я дава

1776 преглеждания

Есе на Преслава Георгиева, ученичка в СУ „Иван Вазов“, гр. Мездра

Животът е книга, в която главни действащи лица сме ние - хората. От нас зависи дали съществуването ни тук, на земята, ще премине като драма или неповторим роман, чийто автор и главен герой сме самите ние. Всички имаме посока в живота. Стремим се да постигнем мечтите си. Понякога се хвърляме в дълбокото заради нещо важно за нас. Обичаме и биваме обичани. И често забравяме едно от най-красивите човешки качества - добротата.

Днешният свят е многообразен, пъстър, отворен. Какви да бъдем в този свят, зависи единствено от нас, от волята ни да осъществим себе си. И ако искаме да направим някого по-добър и по-щастлив, първо трябва да започнем от себе си.

Всеки човек носи в себе си зрънцето на доброто, което крепи света и ни кара да се чувстваме живи. При някои от нас това зрънце е покълнало и станало дърво, което храни с плодовете си околните. При други, добротата е забутана в някое прашно кътче на душата, забравена и сметната за ненужна. Раждаме се добри и суровостта на живота понякога успява да прогони доброто от нас. Но единствено от нас зависи дали през вратата на сърцето си ще пуснем бурите или топлите лъчи на слънцето.

В съвременния свят, изпълнен с негативност, злоба, насилие мнозина смятат, че добрият човек не може да оцелее. Но това е въпрос на личен избор. Когато търсим доброто и се стремим към него, със сигурност ще го намерим. Може би и то нас ще намери. Трябва да се радваме на малките неща, които срещаме в ежедневието си - песента на птиците, красивото цвете, събуждащият се ден… Тези красиви мигове ни помагат да се докоснем до стойностните неща в живота. Още в Древността са смятали, че красивото е добро и доброто е красиво.

Ние се нуждаем от добротата. Тя никога не е напразна, защото благославя този, който я получава, но не по-малко и този, който я дава. Връзката ни с добри хора ни отваря очите към доброто, а то е винаги до нас, само да успеем да го видим. Но, за да „видим“ доброто трябва да имаме душа, отворена към хората и света.

Носим светлинката добро в себе си и трябва да надзърнем по-дълбоко в душата, за да я намерим, да я раздаваме и тя да стане това, без което не можем. Защото светът около нас, дори и понякога лош, не трябва да ни влияе. Човекът е този, който има силата да преобрази света, да върви по пътя към доброто, а когато няма път - да го създаде сам.

Материалът е изготвен Преслава Георгиева, ученичка в СУ „Иван Вазов“, гр. Мездра, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station 

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук