Здравка Трайкова - една съвременна литературна фея на доброто

2324 преглеждания

От Габриела Стоименова, ученичка в ПГ „Пейо Яворов“ гр. Петрич

„Всяка събота в два следобед”.  Безспорно това беше любимото време на всички деца в община Петрич. „Слънчев часовник”- предаването, което раждаше мечти. А негов автор и водещ беше тя - Здравка Трайкова - фея в реалния свят.  Или както поколения деца я познават - кака Здравче. Тя е примерът за това, че когато вярваш в своите мечти, те оживяват. Както сама е казвала - нейната най-голяма детска мечта е да бъде учител по български език и литература. Вече години наред тя е доказан преподавател в Профилирана гимназия „Пейо Яворов”, гр. Петрич. А мотото й е вдъхновяващото „образование чрез преживяване”. Защото училището не е просто сборно място, в което да се събираме и учим по задължение, то е храмът на знанието, което трябва да остави незабравими емоции и преживявания в нашето съзнание. Всичко това тя постига,  като мотивира и напътства своите ученици да участват в купища национални конкурси и състезания, осъществява много ученически проекти, които вълнуват обществения живот на града. Защо фея Защото тя е автор на магическата детска книга със стихотворения „Фея Лилея”. Идеята за книгата се е родила благодарение на вълшебния свят на феите, който тя е опознала заедно със своята дъщеря, която е измислила името Лилея. През 2020 година е отличена с награда на  Международна фондация  „Св. Св. Кирил и Методий” за високи постижения в хуманитарната област.

Благият поглед, който излъчва спокойствие и увереност, съчетан с тъмната къдрава коса са отличителните черти в нейната визия. Топлата усмивка вдъхновява децата да мечтаят. Децата, които я познават от телевизията, читателите на книгата й и нейните ученици. Времето не е оставило отпечатък върху нея, благодарение на живота й като майка на три деца.  Заради любовта, с която изпълнява всичките си дейности, с които се занимава, госпожа Трайкова е известна като трудолюбив и отговорен човек в петричката общественост. Учениците, които имат щастието да се докоснат до нейната работа, знаят, че тя превръща всеки час в забавление и удоволствие.

Постиженията й са безбройни. Професионалната кариера на госпожа Трайкова започва в Първо частно радио в Югозападна България - Радио „БЕЛЛА”. Част от журналистическия й път се свързва също и с изявата й като водещ на културно-масови мероприятия в Петрич и региона. Благодарение на предаването й „Слънчев часовник”, излъчвано преди години по местната Кабелна телевизия „БАЦ”, много деца са се докоснали до магията на телевизията, гостувайки в студиото и участвайки в рубриките му. Временно предаването има и свое детско вестниче. Като автор и водещ на „Слънчев часовник” всяка седмица тя сама е събирала своите материали в продължение на години. Нагърбена с тази отговорна задача, нейната мотивация винаги са били децата и любовта й към тях. Същата тази любов я подтиква да напише книгата „ Фея Лилея”.

„Живее  Лилея в цветя под дъгата

и тайничко чудо се случва в гората.

Полита със рокличка в куп цветове.

Поръсва прашец от самото небе.

Танцува игриво с ефирни крилца

и пълни с магия добрите сърца”

Фея Лилея не е просто книга. Тя е вълшебен свят на чудеса - една сбъдната мечта от рими, стихове и образователни задачки. Произведението е пример за мотото на госпожа Трайкова - „Щом се ражда една идея, значи тя трябва да се осъществи.”. Все повече дечица се сдобиват с книжката и тя става част от любимата им детска библиотека. Точно както Лилея, авторката на книгата поръсва прашец от доброта. В предговора към книгата Стамена Терзиева, преподавател и приятелка на Здравка Трайкова пише: „Авторката на книгата е приятелка на фея Лилея. Тя е една вълшебница на словото, говори в рими и умее да пише с душата си. Стих по стих тя ще ти покаже нови светове.” .

Успехите в педагогическия й опит са цялостното доказателство за професионализма и компетентността й. Пътят й на учител започва в Център за подкрепа на личностното развитие - общински детски комплекс Петрич като ръководител на литературен клуб. Постиженията й като учител в Профилирана гимназия „Пейо Яворов” доказват любовта и пълната й отдаденост към българския език и литературата. „Непрекъснато трябва да се развиваме.”- думите, с които тя напътства и окуражава „своите деца”. Цялостната й идея за „учене чрез преживяване” включва литературни експедиции, в които учениците се потапят в света на творчеството, включвайки се с пълен ентусиазъм. Друг акцент са тематичните фотосесии, които организира като класен ръководител, пример за това са фотоизложбите: „Да се поклоним пред българските букви” и „Страниците на душата”. С предходните си класове госпожа Трайкова има реализирани проекти за филми.

Имам честта да я познавам лично като зрител, читател и нейна ученичка. Госпожа Трайкова е моят класен ръководител. Погледът й към света и иноваторските й подходи ни карат да заобичаме нея, а чрез нея и литературата. Всичко, което прави в кариерата си е една магия, защото е плод на сбъднати мечти. И както тя самата казва „Да очакваме добрите неща”.

Източници: „Фея Лилея” и Интернет

Материалът е изготвен от Габриела Стоименова, ученичка в ПГ „Пейо Яворов“ гр. Петрич, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук