Станка Иванова: „Доброто е това, което хората наричат любов“

1369 преглеждания

Интервю на Габриела Стоименова, ученичка в ПГ „Пейо Яворов“ гр. Петрич

Станка Иванова е директор на Център за подкрепа личностното развитие общински детски компликс, град Петрич. В професионалната си кариерата е била и дългогодишен ръководител на Куклен театър „Радостино”. Към настоящия момент се изявява също като организатор на Детски младежки парламент. Но преди всичко тя е човек. Човек, нагърбил се с тежката задача да прави добро. С помощта на своите ученици и педагогически колектив, тя осъществява множество успешни проекти, с които материално и духовно подкрепя хора в нужда. Станка Иванова е позната като деен, отговорен и почтен човек в петричката общественост. Нейното вдъхновение са децата, а тя самата е добрият пример за тях.

Какво за Вас е доброто?

Доброто е всичко това, което ни заобикаля, то се намира в сърцето и душата на хората. Всеки човек се ражда добър, но природата, обществото и обстоятелствата в някои случаи го променят. Ако човек успее да запази добрите си качества чрез живота, който води, той единствено постига успех. Доброто е това, което хората наричат любов, ако обичаш света и самия себе си, значи ти си добър човек.

Какво представлява Детски младежки парламент и как се е родила идеята за създаването на му?

Детски младежки парламент е част от клубните форми на Общински детски комплекс, град Петрич. Клубът съществува още от 1998 година, когато по инициатива на група младежи в юношеска възраст създадохме парламент, който защитава интересите на децата от Петрич. Тогавашните членове на клуба участваха в невероятно историческо състезание, което предизвика огромен интерес от страна на петричките деца. Участието въодушеви младежите след това те създадоха своята структура, с която искаха да покажат, че ще защитават единствено и само интересите на децата, ще бъдат толерантни и ще помагат на хора в нужда.

Какво Ви вдъхновява да помагате на хората в нужда?

Аз съм възпитана в трудолюбиво семейство, което с работа изкарва прехраната си. Родителите ми са ме научили на най-ценните добродетели - трудолюбие, отзивчивост и любов към себе си и към заобикалящия ни свят. Аз съм човек, който харесва и обича живота. Когато виждам тъга и мъка, винаги съм готова да помогна, ако е по силите ми.

Какви деца се записват в клуба и как те се отнасят към задачата да даряват добро?

В клуба се записват ученици, завършили седми клас, те могат да членуват в Детски младежки парламент до младежката си възраст 22-24 години. Идеята е да бъдат обединени в цялата дарителска акция, която ни свързва. В петричката общественост тя е всеизвестна от години, нарича се „Дарителско сърце”. Момичета и момчета, които искат да даряват и да правят добро, ни търсят и сами се включват във всички наши инициативи, които организираме, за да помагаме на малки и големи. Работим целогодишно по проекти за помощ на нуждаещи се.

Какви инициативи подкрепяте и как разпознаване, че една акция има смисъл?

Всички инициативи са обединени от нашата голяма акция „Дарителско сърце”. Тази акция подкрепя много проекти. А всички проекти, които организираме са свързани с това да окажем помощ на човек в нужда или на определена група хора. Последните големи инициативи, които направихме бяха свързани с това да помогнем на деца, които се лекуват в детско отделение, за да прекарат дните там в по-хубаво настроение. Този проект нарекохме „Усмихни дете”. Друга наша ежегодна инициатива е Направи добро за Коледа. Много хора се включват в нея, като помогнат на хора в беда по време на коледните празници, като под „беда” имаме предвид хора, които живеят в тежка социална среда, деца в тежко социално и семейно положение. Нашият призив подтиква много разнородни групи от обществото да помогнат. Включват се творци, деца и техните родители, които създават коледни сувенири, други вземат участие, като ги продават, и с парите, които събираме от големите конкурси, успяваме да закупим помощи-храни и дрехи. Голям интерес предизивиква и другия проект от акцията „Дарителско сърце”- „Кулинарна изложба-базар”. Такива базари правим около големите христиански празници- Коледа, Великден, Деня на христианското семейство.

Интересът отново е двустранен. Деца и родители готвят кулинарни изкушения, а доброжелатели -дарители ги закупуват. И отново целта е да се съберат средства ,за да подпомогнем на човек в нужда. Тези проекти са изключително успешни, защото се включват три разнородни групи от хора, които се обединяват в една идея, а именно да помогнат, затова и акцията ни се нарича„Дарителско сърце”. Други форми, които сме организирали, и срещат изключително голям интерес от страна на обществото са концерти, организирани с цел помощ на конкретен човек, който има голяма нужда от финансови средства за лечение в чужбина. Такъв тип концерти сме провеждали много, почти всяка година. Те се посрещат с огромен интерес и голяма аудитория от хора от нашата петричка община. Този масов интерес и подкрепата ни карат да смятаме, че цялата акция „Дарителско сърце”, обединена във форма на различни проекти, е успешна, сплотяваща и е барометър за висока човечност и култура на нашите съграждани. Това е смисълът - доброто да ражда добро.

Откъде черпите енергия, за да осъществите пълноценно инициативите?

Енергия черпя от децата, с които работя. Те карат хората, които вярват в тях да се чувстват в перфектна форма - винаги млади и заредени с положителни емоции. Смисълът на моя живот е именно това. По професия съм детска учителка, завършила съм предучилищна педагогика. Децата винаги ме вдъхновяват - моите деца и децата на Общински детски комплекс. За тях работя цял живот, те са моят стимул. Енергия и вдъхновение получавам само от тях.

Ако можете да опишете символа на доброто, как би изглеждал той?

Символ на доброто за мен е любовта. Аз свързвам любовта с едно огромно червено сърце, което обединява в себе си много други малки сърчица, хванати за ръка. Само любовта ще спаси света.

Преходно ли е доброто или то е константна величина?

Доброто в човек се появява в мига, в който той се роди. Аз мисля, че всички хора се раждаме добри и смятам, че всеки човек е добър, трябва само да го потърси в себе си, да се огледа и да знае, че този свят е толкова красив, че нищо друго не може да замени живота ни, всичко тук е една голяма любов.

Имате ли човек, който е Ваш пример за добро?

Познавам много хора, които правят добро. Срещала съм такива хора, които са свързали живота си с мен по начин, който е професионален и житейски - има такива добри лекари, учители и родители, които възпитават децата си на най-хубавото - да бъдат добри хора. Затова казвам, че аз съм един щастлив човек, защото по пътя си съм срещала изключително добри хора и мога спокойно да го кажа, да го заявя и да го запиша с големи букви- „Доброто винаги побеждава!”.

Какво е мотото Ви?

Моето моето цял живот е „Аз мога!”. Знам, че за мен няма никаква пречка и знам, че някои неща се случват по-леко, други доста трудно, трети с много усилия. Но всичко се случва на този свят само е нужно силно да го пожелаеш.

Аз също съм горд член на ДМП. Госпожа Иванова е човекът, който ме накара да се влюбя в театъра, а в последствие и ми показа магията в това да твориш добро. Със своите действия и постъпки тя неведнъж е доказала, че щом човек обича това, което прави, то успехът е неминуем. Доброто е зрънце, с което всеки се ражда, а щом то намери правилната почва, в която да покълне, ще се пожънат златни класове от благородни дела.

Материалът е изготвен от Габриела Стоименова, ученичка в ПГ „Пейо Яворов“ гр. Петрич, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bgnoviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук