Изтича гратисният период за електронните винетки

1145 преглеждания

Шофьорите вече ще бъдат глобявани

Днес изтича гратисният период, в който шофьорите няма да бъдат глобявани, ако се движат без винетки по републиканската пътна мрежа. Така всеки, който шофира по пътищата на България без да е платил винетна такса вече ще бъде глобяван. Санкциите варират от 300 до 3 000 лв. 

Днес изтича и срокът, в който трябва да бъдат отстранени всички нередности, свързани с продажбата на електронни винетки.

Електронните винетки бяха въведени от 1 януари 2019 г. без да се променя цената им. Те бяха пуснати в продажба още на 17 декември през сайта www.bgtoll.bg. Проблемът със закупуването им възникна в първите дни на 2019 г. Тогава бяха подадени стотици сигнали за нередности към АПИ, тъй като шофьорите или не успяваха да закупят електронна винетка, или пък бяха таксувани двойно. Проблеми имаше и при конвертирането на хартиените стикери, които изтичат след 1 януари 2019 г. Впоследствие то бе спряно, тъй като от АПИ заподозряха, че има възможност за въвеждане на неверни данни за валидност.

Припомняме, че заради многобройните проблеми, които възникнаха при старта на продажбата на е-винетките, с постовете си се разделиха инж. Светослав Глосов - председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, директорът на Националното ТОЛ управление Антон Антонов и още двама чиновници.

Новите винетки могат да бъдат закупувани на гишетата в големите бензиностанции, в пощенските клонове, а скоро ще може да бъдат купувани и от около 2000 банкомата. Така до края на месеца електронни винетки ще могат да се купуват от над 4500 точки в страната.

EspressoNews

Тагове