Купуваме новите винетки от мобилни терминали или интернет

966 преглеждания

Цената на уикенд винетката ще е около 10 лева

Общо 500 ще са терминалите за самообслужване, от които шофьорите ще могат да купят новите електронни винетки. Машините ще бъдат разположени по основните пътни направления и граничните пунктове. След поставянето им на удобно за шофьорите място ще бъде представена и карта с местоположението им. За удобство на шофьорите терминалите ще оперират на 8 езика - български, английски, немски, гръцки, румънски, сръбски, турски и руски.

Терминалът за закупуване на електронни винетки ще работи с дебитни и кредитни карти, с пари няма да може да се плаща на него. Това каза днес, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов по време на представяне на начина за купуване на електронна винетка за леките автомобили и превозните средства до 3.5 тона от терминал за самообслужване.

Това, което шофьорите ще трябва да попълнят последователно, е:

  • регистрационния номер на автомобила;
  • е-mail адрес, ако потребителят желае на електронната си поща да получи обратна информация за купената винетка;
  • срок за валидност на електронната винетка - годишна, тримесечна, месечна, седмична или уикенд;
  • начална дата за стартирането й.

След попълване на данни от кредитна или дебитна карта, каквито са необходими при покупките on-line, на е-mail ще се получава съобщение за купената електронна винетка. Терминалите за самообслужване не работят с пари в брой.

Освен от терминал за самообслужване, електронна винетка ще може да се купи от уеб портал и от мобилно приложение, които в момента се разработват. Последователните стъпки, които ще трябва да се направят, ще са аналогични на стъпките при купуването от терминалите. Целта е услугата да се предоставя максимално лесно и удобно.От същите терминали след 16 август 2019 г., когато ще стартира и тол системата за моторните превозни средства над 3,5 тона, ще може да се купуват и маршрутни карти.

Шофьорите, които предпочитат познатата и класическа форма за купуване на винетка от служител, също ще могат да го направят като посетят както и досега офис от разпространителската мрежа. Операторът на системата - „Националното тол управление“ в АПИ, е предвидил и тази възможност. На служителя, те ще трябва да представят номера на автомобила и да уточнят срока на винетката, която предпочитат.

Електронните винетки влизат в сила от 1 януари 2019 г., като валидността им ще е от деня, посочен като начална дата при заплащането им. Собствениците или ползвателите на пътно превозно средство, закупили хартиен винетен стикер, чиято валидност изтича след 1 януари 2019 г., следва да заявят неговото конвертиране в електронна винетка в срок от 15 декември 2018 г. до 31 януари 2019 г., за да запазят правото си да ползват платената пътна мрежа до изтичане на първоначалния срок на валидност на хартиения винетен стикер. За улеснение на шофьорите ще бъдат предоставени различни канали за конвертиране на винетката. Ако шофьор с валидна хартиена винетка пропусне да я конвертира в електронна той няма да се счита за нарушител при проверка от контролен автомобил. Стикерът, залепен на предното стъкло на автомобила, трябва да остане на мястото си до окончателното изтичане на валидността на хартиената винетка през 2019 г.

Цените на винетките за 2019 г. се запазват такива, каквито са в момента. Годишната винетка е 97 лева, месечната - 30 лева, седмичната - 15 лева. Предстои да бъде определена цената на уикенд винетката. Тя ще бъде в порядъка на 10 лева и ще бъде определена с решение на Министерски съвет.

EspressoNews

Тагове