Как да настроите храненето и тренировките спрямо гените си

474 преглеждания

Всеки човек има индивидуални „настройки“, с които е добре да се съобрази, ако иска да постигне целта си

Стегнатото тяло и красивата фигура изискват усилия, свързани най-вече с поддържането на подходящ хранителен режим и редовни тренировки. На всички ни е ясно, че ако искаме да бъдем здрави и да изглеждаме добре, трябва да положим известно старание и да осигурим на тялото си среда и стимули, които да подпомагат пълноценната му работа. Съвсем не всички, които са тръгнали по този път обаче осъзнават, че макар до голяма степен ние, хората, да функционираме по идентичен начин, всеки човек има индивидуални „настройки“, с които е добре да се съобрази, ако иска да постигне целта си.

Масовите диети не се съобразяват с тези индивидуални специфики във всеки от нас, затова и резултатите от тях са по-скоро временни и трудни за поддържане. Затова, независимо дали работим за отслабване, за мускулна маса или просто, за да се чувстваме добре, ние трябва да се съобразим с индивидуалността на организма си и да му обърнем нужното внимание.

Значението на гените

Макар че 99.9% от гените на всички ни са еднакви, оставащият 0.01% прави всеки от нас уникален. Този на пръв поглед незначителен процент разлика ни кара да реагираме по индивидуален начин както на хранителните вещества, които приемаме, така и на упражненията, които изпълняваме. Това е причината да има разминаване в резултатите на двама човека, които поддържат сравнително еднакви хранителен режим и фитнес програма.

Изследванията сочат, че генетичните фактори определят от 40% до 80% от разликите в телесното тегло и от 50% до 70% от спортните постижения.

ДНК на храненето и тренировките

За да разберете какви са индивидуалните настройки на организма ви, можете да си направите ДНК изследване, което анализира ключови гени, свързани с храненето и тренировките. В България, такива изследвания прави компанията NutriGen. Тя работи с датските DNA Life и Nordic Laboratories – едни от най-реномираните лаборатории в цяла Европа.

Има конкретно изследване, което анализира набор от гени, свързани с три основни фактора, определящи спортните постижения: сила и издръжливост; риск от травми и контузии; възможности за възстановяване. Такова изследване се прави веднъж в живота, а процедурата по взимане на ДНК проба е лесна и напълно безболезнена – взема се натривка от устната кухина със стерилен памучен тампон. Всичко се случва дистанционно, т.е. можете да съберете и изпратите пробата от дома си, а резултатите идват под формата на обширен доклад с подробна „разбивка“ на всеки един от изследваните гени. От него ще научите какви са генетичните вариации, с които разполагате, какво въздействие имат те върху организма ви, и какви насоки е добре да следвате, за да се възползвате максимално от потенциала си.

Силата на правилните навици

Един от най-популярните предразсъдъци по отношение на гените, е свързан със страха от тяхната непреодолимост. За някои хора този страх е основната причина да не искат да „погледнат“ в своята ДНК – защото там може да се крие нещо, свързано със сериозна опасност, която не могат да предотвратят.

Всъщност в голяма част от случаите това опасение е неоправдано. На първо място това е така, защото гените са само част от общото цяло, което представлява човешкият организъм. Спортното представяне е резултат, първо – от правилния избор на спорт според генетичния профил и второ – от правилните тренировки, начин на живот, режим на хранене и взаимодействие със заобикалящата среда. В този ред на мисли, гените съвсем не са единственото условие за успех или неуспех. Има много други фактори, които оказват влияние върху здравето и физическата ви форма, и върху които вие разполагате със значителен контрол.

Втората причина да се отървете от страховете си по отношение на гените е свързана с факта, че имате възможност да оказвате въздействие върху тяхната изява. На практика разполагате с много добри шансове да компенсирате пропуските и препятствията, закодирани във вашата ДНК, посредством адекватни промени в начина си на живот, свързани най-вече с храненето и двигателната ви активност.

Ако, да речем, вашето ДНК изследване покаже, че разполагате с определена генетична вариация, която повишава риска от възникването на контузии, можете да включите в тренировъчния си режим подходящи рехабилитационни упражнения и хранителни стратегии с цел избягване на травми. В случай, че се окаже, че тялото ви е възпрепятствано да усвоява и използва определен витамин, можете да планирате допълнителен прием под формата на добавки.

Разбира се, винаги можете да решите да използвате гените като оправдание, върху което да прехвърлите цялата отговорност за недобрата си форма и влошеното си здравословно състояние. Тогава „лошите гени“ ще се превърнат в чудесно обяснение за излишните килограми и липса на тонус. Важно е обаче да знаете, че ако наистина искате да постигнете положителна промяна във физическото си състояние, вместо като оправдание, можете да използвате гените си като отправна точка за постигането на отлични и, най-вече, дългосрочни резултати.

От къде да започнете

За да бъда още по-конкретен, ще ви дам и много стегнати, но ясни насоки за другите фактори, освен гените, на които трябва да обърнете внимание, за да сте сигурни, че правите всичко нужно да постигнете целта си.

Обърнете внимание на храненето си

Това е първото нещо, с което трябва да започнете. Добре структуриранията хранителен режим трябва да е съобразен с целта ви и в зависимост от нея да поддържа определен калориен дефицит или калориен излишък – може да определените такъв много лесно, с помощта на калориен калкулатор. Освен това, важно е не само количеството приети калории, но и правилното им разпределение между белтъчини, въглехидрати и мазнини, което да осигури в достатъчно количество всяко от тези хранителни вещества, за да свърши пълноценно работата си то.

Не се обръщайте към поредната диета. Това ще ви донесе само временни и вероятно незадоволителни резултати. Както казах още в началото – обърнете внимание на тялото си и изберете режим, конкретно пригоден за него, за да постигнете оптимални резултати.

Редовни тренировки

След като сте коригирали храненето си, по възможност отделете време през седмицата за поне 2-3 тренировки, които допълнително да ви тластнат към постигането на целта. Добрата тренировка трябва да представлява комбинация от няколко основни компонента:

Активна загрявка, която да подготви тялото за предстоящото натоварване и да предотврати появата на крампи или травми. Силови упражнения, които ще помогнат за тонизирането и оформянето на тялото. След тях може да направите добър стречинг, който да помогне на мускулите да се възстановят по-лесно. А накрая, ако работите за изчистване на мазнини и отслабване – може да завършите с 20-30 минути кардио, което да таргетира мазнините и да помогне за по-лесното им изгаряне.

Ограничете стресът и си набавяйте достатъчно сън

Тези два, на пръв поглед странични фактора, всъщност влияят изключително много на хормоналната среда във вашето тяло и съответно – на резултатите, които можете или не можете да постигнете.

И прекомерният стрес, и липсата на достатъчно сън, правят постигането на всяка цел изключително трудно и неефективно начинание, затова започнете да им обръщате внимание още сега.

Страхил Иванов

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук