Когато погледнеш света през призмата на доброто, всичко става възможно

1437 преглеждания

Есе на Мира Емилова, ученичка ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, гр. Ботевград

Ами ако...

Ами ако годината 2020 беше минала по различен начин? Ами ако никога не се бяхме срещнали със страховитата болест „COVID-19”? Ами ако никога не бяхме попаднали „под карантина“?

Ами ако...

Ами ако пожарите в Австралия никога не се бяха случили? Ами ако никога не бяхме чули за земетресенията в Хърватия? Ами ако природата просто „мълчеше“?

Ами ако...

Ами ако афроамериканец не беше убит жестоко от служител на реда само заради цвета на кожата си? Ами ако Джордж Флойд все още беше сред нас?

Ами ако...

Ами ако хората продължаваха да роптаят безгласно и протестите не се бяха случили? Ами ако действията бяха пасивни, а промяната – невъзможна?

Ами ако 2020 година беше... просто сън?...

Тогава...

Същите ли щяхме да сме днес? Щяхме ли да оценим това, което имаме сега? Щяхме ли да оценим това, което винаги сме имали? Щяхме ли да „прогледнем“ и да започнем да ценим и малките неща?

Често си представям следната ситуация: Минали са години, всичко, случило се през 2020 година, е останало далеч в миналото. Един ден детето ми идва при мен с въпроса: „Мамо, защо 2020 година е толкова известна?“. Тук имам два избора. Единият е да разкажа на дъщеря си за всички лоши неща, които преобърнаха животите ни. Но има ли смисъл в това? Всъщност не. Решавам, вместо това, да направя нещо различно. Фокусирам се върху позитивното. Гледам злото през призмата на доброто. Всяко нещо идва със своята цел и причина. Така 2020 година дойде в живота ни чисто и просто, за да го направи по-добър.

И започвам да й разказвам. Започвам от самото начало... от това как Австралия посрещнала годината със страховити пожари в горите. Целият свят разбрал за това бедствие. Уплашени за бедните коали, пожарникари, смели и безстрашни, се стекли на помощ. Хора от всякакви националности събирали дарения, отзовали се да помогнат кой с каквото може, съчувствали на милата природа. Населението разбрало, че това е начинът, по който тя си отмъщавала за лошото отношение към нея. Така грижата за неживата земя станала главна цел на немалко хора. Уважението и почитта към природата пораснали. И тя отново върнала върховната си сила.

2020 година обаче донесла със себе си и един тежък багаж. Нечувана досега болест, която поставила на пауза живота на милиони по цялата Земя. Но това всъщност им помогнало. Те разбрали колко е важно да оценяват това, което имат. Дали си почивка от забързаното ежедневие. Прекарвали повече време с близките си. Немалко били хората, които преобърнали живота си към по-добро. Намерили време за това, което винаги оставало на заден план. Открили кои са ценните неща, за които трябва да внимават. Разбрали колко е важна думата „сега“. Каква привилегия е да живееш в настоящето и да се наслаждаваш на всеки един момент, защото това е дар...

Всяка вечер стотици хиляди излизали на терасите си и шумно ръкопляскали за героизма, който проявявали лекари, медицински сестри, учители, касиери... Смелост да се изправи срещу болестта показала и всяка отделна личност.

И друго показали хората... Че обичат свободата. Протести окупирали площадите. Порив на една немалка революция, породена от липсата на еволюция, обединила обществото. Много се възправили срещу неправдите. Въстанали и срещу расизма, срещу разделението. Българи възроптали срещу своите управляващи  и показали, че заедно могат повече. Американци поискали равноправие между хората, независимо от цвета на кожата...

И ценностите, и идеалите се променили. Добротата на всеки един човек сякаш избутала в ъгъла егоизма и материализма. Всеизвестната 2020 година, макар и толкова трудна, гордо се изправила, за да заяви себе си като новото начало в човешката история. Била годината на пречистване!...

Да, като чуе всичко това, дъщеря ми ще разбере какво искам да й кажа. И ще се зарадва. Ще се зарадва за промяната на всеки един човек! Сложността е в простотата всъщност.

Много от вас може би няма да се съгласят и ще кажат, че 2020 година ни донесе само зло. Навярно, ако имаше вълшебно копче, което да изтрие всичко случило се, малцина ще са тези, които да не го натиснат. Но лошото чувство за света идва, когато се фокусираме върху черната страна на нещата. Всъщност всеки знае: монетата има две страни. От отсрещната страна на Злото винаги седи Доброто. ТО чака да го забележиш и да му кажеш: „Здравей! Ти ли си?! Как си? Къде беше досега?“. Приветствай го и го покани в своя живот. Тогава ще разбереш как всъщност то винаги е било около теб, гледало те е, махало ти е и е казвало: „Хей, погледни насам! Може би ще видиш света с други очи!“.

И е така. Когато погледнеш света през призмата на доброто, всичко става възможно. Тогава животът става по-хубав. Неповторим. Всички онези малки моменти стават толкова значими и незаменими. Красотата на света е в доброто. Лошите моменти са за кратко. Идват и си заминават. Но доброто е магията, която остава и озарява твоя път. Онази магия, която променя всяко зло. Променя нас самите, променя мирогледа ни. Променя и живота ни.

Защото ТО е навсякъде. То е в мен. То е в теб. То е в непознатия на улицата, който те погледна и ти пожела приятен ден, а ти му се усмихна и така оправи и неговия ден. То е в приятеля, който се обажда всеки ден, за да попита как си. То е в най-любимата баба, която проверява... за пореден път, дали си хапвал днес. То е в любимия човек, който всяка вечер се обръща, целува те и ти пожелава лека нощ. То е в любимата книга, то е в облака във форма на сърце, то е и в домашния любимец. То е в малките неща, то е в големите дела. ТО е най-висшата сила на тази земя. Доброто е сред нас. Доброто е в нас. Доброто - това всъщност сме ние и начинът, по който се отнасяме към света около нас. Доброто ни кара да се чувстваме истински, пълноценни и щастливи. Просто отвори съзнанието си за него. Погледни. Погледни към доброто и то ще погледне към теб...

Аз погледнах към доброто! Ще го направиш ли с мен?

Материалът е изготвен от Мира Емилова, ученичка ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, гр. Ботевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“.

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук