Министър Аврамова: Инвестициите във ВиК сектора са ключов елемент от политиките за развитие на регион Враца

987 преглеждания

В града се проведе форум „Проектите за качествено и достъпно водоснабдяване - ефективни политики за развитие на община Враца“

„Предстои да  бъдат инвестирани 1,9 милиарда лева във ВиК - инфраструктурата в България, като от тях 50 милиона лева ще бъдат вложени в реализацията на ВиК проекти в общините Козлодуй, Бяла Слатина, Враца и Мездра. Поздравявам екипа на Община Враца за подписаното споразумение за реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа на село Челопек. По този начин общинското ръководство поставя като приоритет водоснабдяването и на малките населени места. Инвестициите във ВиК сектора са един ключов елемент от политиките за развитие на регион Враца“. С тези думи министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова откри форума „Проектите за качествено и достъпно водоснабдяване - ефективни политики за развитие на община Враца“, който се проведе в Градската концертна зала. Министър Аврамова посочи още, че до този момент в област Враца са инвестирани средства в размер на 6,3 милиона лева, предоставени от Републиканския бюджет и МРРБ.

„Благодарение на усилията на областния управител Малина Николова, министър Лиляна Павлова включи реконструкцията на пътя Враца-пещера „Леденика“ в приоритетните 15 обекта на ОП „Региони в растеж“. МРРБ взе решение да финансира и прединвестиционно проучване на водоснабдителната система в местността Леденика след представено становище от Община Враца и Областна администрация - Враца. Това е следващата стъпка, с която ще завършим цялостната инфраструктурата във Врачанския Балкан и по този начин ще бъде развит сектор „Туризъм“, а Враца ще стане зелен и туристически град“, допълни още министърът.

В рамките на форума Мария Попова, изпълняващ функциите на кмет подчерта, че още на 2 август между Община Враца и „Би енд Джей Груп“ ЕООД е сключен договор за „Изготвяне на прединвестиционно проучване за водоснабдяване на Туристически комплекс „Леденика“.

„Възложеното цялостно проучване за довеждащата водоснабдителна система вече е факт. Изпълнени са всички изисквания на Общината, които включват анализ и описание на налични и бъдещи водоизточници, избор на най-подходящо трасе, съобразено с технически възможности за изпълнение на строително-монтажни работи, както и анализи на качеството на питейната вода. Накратко - вече има решение за водоснабдяване на красивия Туристически комплекс Леденика!“, допълни още Попова.

Инж. Йордан Минчев, управител на фирмата-изпълнител, детайлно представи три варианта за водоснабдяване на туристическия комплекс, като предстои да бъде избран най-целесъобразният. „Смятам, че това е един изключително амбициозен проект, чиято реализация ще създаде предпоставки за развитието на туризма във Враца“, заяви инж. Минчев.

Мария Попова благодари на министър Петя Аврамова за подкрепата за проекта, за издаването на разрешително за довеждащия водопровод от Среченска бара и за съдействието в корекциите на материалите, с които днес се изграждат пешеходната зона и централният площад на Враца.

„Последните четири години, Община Враца с подкрепата на Правителството, реализира мащабни проекти. Общинският екип работи за интегрирано развитие и следва логиката на всеки следващ проект, съобразно предходния. Само с такива политики за комплексно решаване на проблемите, използване наличния потенциал и съществуващи ресурси можем да развиваме географския, а вече и социално-икономическия център на Северозападна България.“, каза в края на форума изпълняващ функциите на кмет на Община Враца Мария Попова.

EspressoNews

Снимки: Община Враца