Отбелязване на празника Сирни заговезни в село Пожарево

1919 преглеждания

На 26-ти февруари по случай Сирни заговезни (Поклади) в НЧ "Васил Левски 2012" в село Пожарево, от 18:30 часа ще се проведе празничен концерт с участието на Ансамбъл "Огин", който ще покаже уникалния си огнен танц.

Програмата ще продължи със запалването на традиционният огън, който се прави на Сирни Заговезни или така наречената Прощална неделя. Ще  се прескача огъня, ще се въртят огньове за изгонването на злите сили, децата ще се ламкат с яйце и халва, а възрастните ще се почерпят с вино, давайки си  прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати.

Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Той е винаги седем седмици преди ВЕЛИКДЕН. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос. На трапезата като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия, затова е наречен Сирни заговезни - последната неделя преди Великия пост, т. нар. Прощална неделя.

 

Александра Джамалова