Православната църква отбелязва Неделя Сиропустна

1358 преглеждания

На Сирни заговезни си прощаваме взаимно

Точно седем седмици преди Великден, Православната църква отбелязва Неделя Сиропустна.  Тя бележи началото на строгия Великденски пост, свързан с последните дни от живота на Спасителя. По традиция, днешния ден започва със света литургия, която се отслужва в православните храмове, и на която вярващите се призовават да простят греховете на ближните си, за да бъдат опростени и техните от Бог. Вечерта, свещениците се обличат в черни раса, за да посрещнат строгия пост.

Простена неделя, или Сирни заговезни е свързана с редица действия, които са част от нашата култура. На първо място, това е прошката, която по-млади искат от по-стари - кумове, братя, родители, свекър и свекърва и др. На трапезата се слагат за последен път преди Великден млечни продукти. Ритуално се изричат думите "Прощавайте" и "Простено да Ви е". 

В народната традиция, днешният ден се свързва и с обичая "Поклади" - палят се огньове и се въртят оратници, като огньовете се прескачат за здраве. На особена почит е халвата, като с нея се извършва "хамкане" - на червен конец се завързва парче халва или яйце и се завърта от възрастен човек в семейството, като останалите се опитват да го хванат само с уста.

EspressoNews