Отец Емил - човекът, който възроди Етрополския манастир

1649 преглеждания

От Алекс Димитров, ученик в СУ „Христо Ясенов“, гр. Етрополе

Сгушен в подножието на старопланинският Черни връх, с богата история, автентична архитектура и живописна природа се намира светата обител Етрополският манастир „Света Троица“. 

Разположено между високите букови гори - мястото е притаило дъха на Васил Левски, който основава революционен комитет и се укрива в скривалището му, което се намира в едно от помещенията на манастира. Още по-назад, през годините на османското иго, Етрополският манастир е най-значимият книжовен и просветен център в северната част на българските земи.

Основан е през 1158 г., макар да има сведения, че две столетия по-рано самият Св. Иван Рилски се заселва за кратко в района. Друг интересен факт е, че в иконописното ателие на манастира е съхранена първата българска икона. Място, което зарежда с живителна енергия и сила. Място за отмора и покаяние, което ще ви остави безмълвни, щом го зърнете. Една от иконите на Етрополският манастир е радетелят и пазителят - отец Емил.

Идвайки тук през 2003 г., на това място, със своята съпруга и бебе на ръце, много от хората в района го предупреждават, че сигурно няма да се задържи за дълго, заради неблагоприятните климатични условия през зимата, трудният достъп до манастира и лошите битови условия. Но въпреки трудностите, отец Емил не само успява да се задържи вече 18 години, а успява да отгледа и две прекрасни деца. Заварвайки манастира в крайно лошо състояние, поради лошата грижа и поддръжка от предните му обитатели, той го превръща в райско кътче, привличащо хиляди миряни от цялата страна и чужбина.

Отрасъл в обикновено българско семейство, във врачанският квартал „Кулата“, отец Емил е бил палаво и буйно дете. Завършва висшето си образование в Софийската духовна семинария.

Нисичък, набит на външен вид с очилца, отец Емил е очарователен човек. Учудващо е прекрасното му чувството за хумор и харизмата му, които прокарват усмивка на лицето. Лекият говорен дефект с произношението на звука „Л“,  който отец Емил има, не само, че не пречи на ангелският му глас, но и подслажда звученето му. А когато запее, мелодията, която излиза от устата му, нежно погалва като кадифе ушите на миряните. Особено приятно впечатление прави милото посрещане на отчето със всеки един от посетителите на светата обител - с усмивка и стисната ръка за добре дошли.

Заварвайки манастира в окаяно състояние през 2003 г., той сам започва да стяга божия храм, като се бори за финансиране със спечелването на европейски проекти, и с помощта на дарителите. С много труд и усърдие, лека по-лека отделните части на манастира започват да придобиват съвсем различен вид. През 2007 г. започва цялостна реставрация на храма на манастира, заедно с иконописите вътре, които не са поддържани от създаването им през 1907 г. Миналата година беше доизградена хотелската част на манастира, която бива построена на мястото на старата, порутена сграда. Благодарение на храмовия празник на манастира се прекратява разстилането на сергии и скари, които оскверняват светата обител. Сега празникът се отбелязва с курбан чорба и празнично настроение.

Всяко лято отецът отваря вратите на „Света Троица“ за деца, изучаващи вероучение, които идват на летен лагер и се наслаждават на чист въздух и впечатляваща природа, заобиколени от домашните любимци на манастира - кучета и котенца, които щъкат из двора и любезно „общуват“ с посетителите. А малчуганите с нетърпение отиват до клетките на зайчетата и се радват на патиците, козичките и кравите, както и на рибките, които се отглеждат в двора на манастира от семейството на отеца.

Етрополският манастир „Света Троица“  се превръща в предпочитано място за венчавки и кръщавки, като записването става месеци преди това, поради големия брой на хората, избрали точно това място за тези съкровени моменти от живота им. Много се отправят към светата обител за тиха молитва, с надеждата да имат желаното дете или за намирането на партньор в живота, което в огромен брой от случаите се сбъдва, и миряните се връщат с благодарност към отеца.

Въпреки голямата му ангажираност към манастира, отец Емил участва и в доброволен отряд към община Етрополе за бедствия и аварии. Той е и един от дарителите на новата ловчанска катедрала „Св. Св. Кирил и Методий“. Участва и във вокална група „Оренда“, като единствен кавалер сред жените, придавайки колорит. Винаги е готов да помогне на всеки, който има нужда.

Отец Емил е човек, излъчващ доброта, топлота и грижа. Колкото повече хора има, като отец Емил, които да пазят българщината и вярата, да учат на добро и да прощават, защото всички сме грешни, толкова по-добро място ще бъде светът. 

На всички хора, отец Емил казва: „Вярвай, моли се, но се бори, труди и прощавай, за да успееш и постигнеш мечтаното!“.

(Не)Избирателна активност

Снимки: Лиляна Узунова

Материалът е изготвен от Алекс Димитров, ученик в СУ „Христо Ясенов“, гр. Етрополе, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+uspelite.bgnoviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук