Приказните герои оживяха на премиерата на първата книга на актрисата Мира Котева (снимки)

879 преглеждания

Заедно с премиерата на първата си книга, актрисата отпразнува и своя 29-и рожден ден

Приказните герои оживяха в целия си магичен блясък на премиерата на първата книга на актрисата Мира Котева „Приказки с Мира“, която се състоя миналата неделя в Кино Кабана, гр. София, под наслов „Приказен следобед“. 

Заобиколена от вълшебен декор и героите от приказките, Мира представи дебютната си книга с алтернативен прочит на класическата история за „Синята брада“ - първата от шестте приказки, включени в изданието:

„Много често хората ме питат „Защо приказки?“. Още от малка приказките ме вдъхновяват да се боря за моите мечти и цели, и да вярвам, че чудесата са възможни. За мен беше истинско приключение да развия приказните герои чрез моя поглед и да ги превърна в любопитни персонажи с чувства и емоции.“, сподели Мира и разкри пред гостите, че въпреки, че като малка се е асоциирала с добрите герои в приказките, с времето е започнала да разпознава себе си и в лошите:  „Героите в тази книга не са черно-бели - те са пъстри и няма нищо страшно, ако от време на време се асоциираме и с тези, които не носят щампата на доброто. Понякога оставяме сянката да ни завладее, но в повечето случаи само така можем да подготвим платното за контраста на светлите и ярки цветове.“

 

Заедно с премиерата на първата си книга, актрисата отпразнува и своя 29-и рожден ден и отправи послание към гостите - да не забравят, че всеки нов ден е ново начало и шанс да пренапишат историята си: „Животът е сложен и ни поставя пред всевъзможни изпитания, пред които не сме и подозирали, че ще се изправим, и точно затова хората не се делим на добри и лоши. Във всеки един момент можем да променим курса, по който сме поели, и да направим различен избор.“

Актрисата и автор почерпи с торта всички гости и ориса с красиво послание всеки, който пожела да се сдобие с копие от приказното издание. „Апетитни“ ябълки от Злата вещица, омайни отвари за всяка болка – от стомашна до сърдечна и вълшебни коктейли с тайни съставки изостриха сетивата на гостите на събитието за магичните преживявания, които Орисницата Мира им бе подготвила.

Във вълшебната програма участие взеха Красавицата-певица Петя Славкова и балет Дива денс, които поздравиха рожденичката с пленителен виенски валс. В ролята на Принца на Пепеляшка влезе Илин Папaзиян - Ninio, който разтуптя сърцата на дамите с вълшебния си глас и акустична китара.

„Синята брада“ Веселин Полонов, под зоркото око на киевския бръснар Кирил Москотов от Head Hunters Barbershop, разкраси с острия си бръснач най-смелите мъже на събитието, решили да жертват врата и главата си, в името на приказките и неочаквано добрия край.

Гостите се забавляваха в магичните кътове, дело на Надежда Червенкова от модно училище SITAM, снимаха се с роклята на Пепеляшка, утешаваха „Малката русалка“, която ронеше сълзи до сцената, превръщайки ги в морска пяна, а завладяни от спортни страсти, най-запалените футболни фенове залагаха колко точно е дълга синята брада, спускаща се от една от кулите до сцената.

 

Книгата „Приказки с Мира“ може да бъде намерена от читателите в книжарници Сиела и на сайта на проекта https://prikazkismira.com/.

Повече за Мира Котева:

Мира Котева е българска актриса, носител на престижната награда „Най-добра актриса“ на фестивала за късометражно кино „Virgin Spring“ в Колката, Индия (2018 г.) и номинация за „Най-добра изгряваща звезда“ на фестивала за късометражно кино в „Seoul Webfest”, Сеул, Южна Корея (2020 г.) за участието си в психологическия трилър „Имало едно време на Хелоуин“.  В творческата й биография влизат роли в експерименталните късометражни проекти „Загадъчна гора 3: Вещицата“ на режисьора Ярослав Гоголин, „Играта“ на Роуън Армстронг, „Последната Коледа“ на Габи Карпентър и др.

Родом от Благоевград, завършила „Театър и перформънс“ в университета на Хъл, Северна Англия. След завършване на висшето си образование се мести в Лондон, където няколко години е част от артистичната група „Да направим сцена“. С тях прави първите си крачки в късометражното кино.

Мира Котева е създател на проекта „Приказки с Мира“, който стартира онлайн, заедно с мениджъра и продуцент Антон Белев. Двамата записват видеа с приказки, прочетени от актрисата в подкрепа на кампанията „Стипендията“ на фондация „Подарете книга“, която има за цел събирането на средства за образование и развитие на деца настанени в социални институции. Заради любовта си към книгите, Мира решава да продължи творческата си кариера, създавайки и книгата „Приказки с Мира“, в която предоставя алтернативен прочит на шест класически приказки: „Синята брада“, „Пепеляшка“, „Малката русалка“, „Снежанка“, „Румпелщилцхен“ и „Красавицата и звяра“, като запазва оригиналния сюжет, но развива в дълбочина героите, потапя ни във вътрешния им свят, техните страхове, желания и това, което мотивира действията им. Илюстратор на книгата е Николета Богоева.

Полезни връзки, Мира Котева:

https://prikazkismira.com/

https://mirakotevaactor.com

https://imdb.to/3eKkmbH

https://www.spotlight.com/9116-0199-8639

https://www.facebook.com/mirakotevaactor/

https://www.instagram.com/mirakoteva_actor

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Арт, музика и вълшебства на необикновеното представяне на книгата за пораснали деца на актрисата Мира Котева - „Приказки с Мира“

 

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук