Приключенски Многобой и топ 5 дестинации, които трябва да посетите в община Ботевград

3032 преглеждания

Кметът Иван Гавалюгов: „Община Ботевград предлага много добри, интересни възможности за еднодневна разходка или уикенд туризъм“

Уникално преживяване очаква всеки осмелил се да се включи този уикенд (9 и 10 юни) в „Приключенски многобой – Ботевград 2018“ на крепост „Боженишки Урвич“, с. Боженица, общ. Ботевград. Организаторите на събитието, част от „Приключенски Екстрийм Тур“, са подготвили екстремна игра-загадка за всички състезатели, но не по-малко атрактивни преживявания предлага целогодишно на своите посетители ботевградския регион.

Освен атрактивното събитие и привлекателната за отдих и туризъм локация - средновековна крепост „Боженишки Урвич”, интересни забележителности очакват туристическите изследователи, решили да отделят уикенд и да посетят топ местата в района:

 „Въпреки, че не е толкова популярна дестинация, община Ботевград предлага много добри, интересни възможности за еднодневна разходка или уикенд туризъм. Освен традиционните туристически обекти, които се посещават в общината:  Крепостта „Боженишки Урвич“ в с.Боженица, паметникът-костница на Ботевите четници в с. Скравена, Часовниковата кула в гр. Ботевград, в селата около града има и много интересни църкви и манастири. В центъра на Ботевград вече имаме обновен градски парк, който привлича все повече жители на общината“ - споделя кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов.

Само на километър от крепост „Боженишки Урвич”, в околията на село Липница, се крие приказна девствена природа, разказва кметът:

„В с. Липница, което е точно в района на мероприятието „Приключенски Многобой - Ботевград 2018“, се намират Липнишките скали, с изключително запазена в девствения си вид природа. Могат да се видят красиви потоци с терасовидни водопади и над тридесет пещери. „Водна пещ" и "Козарника“ са едни от най-популярните пещери. Местността все още не добре социализирана и разработена като туристически маршрут, но и това е нещо, което съвсем скоро общината ще предложи на посетителите си. Трябва да се оформят пътеки, да се изгради съпътстваща инфраструктура. В момента сме възложили тази дейност на специализирана фирма, която обследва, картографира и заснема терена. Хубавото е, че до момента районът не е бил масово експлоатиран и естествената му красота е максимално запазена. Дори би могло мястото да бъде обособено като био резерват.“

Всички, които имат желание, могат да посетят местността и сега, а идния уикенд да съчетаят пътуването си и с участие в „Приключенски многобой – Ботевград 2018“: „Природата ни е много красива и няма нужда от кой знае каква намеса. Още повече и сезонът е такъв, че всичко се е раззеленило.“ уточни кметът. И допълни: „Надяваме се времето да бъде благоразположено за „Приключенски Многобой – Ботевград 2018“ и да се получи отново едно хубаво събитие, което да зарадва жителите и гостите на община Ботевград.“

Ако решите да отделите повече време при посещението си в община Ботевград, вижте и топ 5 дестинациите, които да посетите в района:

1. Град Ботевград:

Исторически музей Ботевград: Създаден през 1952 година, музеят се явява наследник на открита музейна сбирка към  местната гимназия от 1937 година.Музейният фонд наброява над 15 000 експоната: оръдия на труда, пособия, керамика, мраморна плоча с образа на Тракийски конник, снимки и документи, свързани с историята на ботевградския регион. Уеб сайт: www.museumbot.bg

Часовникова кула: включена сред 100-те национални туристическо обекта на България, един от символите на града.  Сградата датира от 1866 година. Неин майстор е Вуно Марков, но архитектът на кулата е неизвестен. Кулата е висока 30 метра и е най-високата часовникова кула в България. Интерес предизвикват барокови елементи и стенописите по корнизите. Часовникът работи и до днес, но неговия механизъм е бил подновен.

Паметник на Христо Ботев: Христо Ботев (6 януари 1848г. - 2 юни 1876 г.) е голям български поет, революционер и национален герой на България. През 1934 г. днешният град Ботевград е преименуван от старото си име Орхание на името на героя Христо Ботев. Адрес: център на Ботевград, пл. „Освобождение“

2. Село Липница

Пещера „Водната пещ“: Пещерата представлява криволичеща възходяща галерия с обща дължина 1016 m, в която има река с постоянен дебит. От пещерните образувания се наблюдават сталагмити, сталактити, сталактони, дендрити, синтри драперии, бисери, пещерно мляко в бял и кафяв цвят. Леснопроходима е по главната ос. Времетраенето за проникване е около 1,5 часа. Пещерната фауна е представена от прилепи, троглофили и троглоксени. Според легендата през Второто българско царство защитниците на крепостта Калето са вземали вода от пещерата. От 19 април 1976 г. пещерата е обявена за природна забележителност, с цел опазване на колонията от прилепи.

Пещера „Козарника“: Пещерата е безводна, леснопроходима, с една криволичеща галерия и едно разклонение. Името на пещерата произлиза от това, че местното население си е укривало козите в нея. От пещерните образувания се наблюдават: сталактити, сталактони, сталагмити, дендрити, синтри, дралерии, пещерни бисери, хелактити. Преобладаващият цвят е розов и бял. От представителите на фауната се срещат троглофили и троглоксени. В пещерата са открити кости от пещерни животни и керамика.

3. Село Боженица:

Крепост Боженики Урвич: Средновековната крепост е била построена през V век и разрушена през XIV. Цитаделата е била достъпна само от север. Археологически проучвания са установили, че мястото е било заселено още в праисторически времена, а първото укрепления тук датира от V-VI век. Разцветът на крепостта е бил през XIII-XIV в. когато е била построена външната стена. В днешно време стените са частично реставрирани. Впечатляващи са средновековен скален надпис, дълбоката 10 м щерна за вода, както и параклиса, издълбан в скала във вътрешността на крепостта.

Килийното училище: Най-старата запазена сграда на килийно училище в ботевградската община. За начало на учебната дейност се приема 1806 г. Тогава е построена сградата. През 1855 г. е изгоряла и на нейно място е съградена нова през 1880 г., съществуваща до днес, която функционирала успешно до 1943 г. Обучавали са се около 80 до 100 деца, като част от тях са идвали от околните села. Първоначално просвещението е почивало само върху религиозни предмети – Часослов, Псалтир и Святчето, а по-късно е включен Буквар с писане и математика.

4. Село Скравена

Манастир „Свети Николай“: През периода ХІІ-ХІV в. е разрушен по време на робството. Основите на храма са разкрити през 1938 г. В средата на 40-те години на ХХ в. започва възстановяването на манастира от монахиня Людмила, а днешната черква е издигната през 1959 г., върху старите основи. Манастирът е комплекс от еднокорабна, едноабсидна черква с триделен притвор и камбанария над него и жилищна сграда, разположени в близост до огромно вековно дърво.Манастирът е разположен на 2 км. североизточно от село Скравена, в местността “Градището”, община Ботевград.

Паметник-костница на Ботевите четници: През 1982 г. е открит единствения в страната паметник костница на Ботеви четници. В него се съхраняват главите на 10 четници загинали при с. Люти брод. Донесените в селото през 1876 г. отрязани глави на бунтовници са спасени и погребани в двора на църквата от местното население. По-късно са преместени в паметника костница. Костницата е обявена за културна забележителност и една от 100-те туристически забележителности на България.

 

 5. Село Врачеш:

Врачешки манастир "Св. 40 мъченици": Манастирът е основан през ХІІІ век по време на ІІ-ро Българско царство. През ХV в. е опожарен и отново възстановен. През ХVІІ в. е книжовен център с килийно училище. Запазена приписка от ХVІІ в. свидетелства за активна книжовна дейност през периода на робството, след което през ХVІІІ в. е напълно унищожен. Манастирът е разкопан и възстановен от местни жители в края на ХІХ в.(1891 г.) От 1937 г. е действуващ девически манастир.

Още любопитна информация и идеи за туристически дестинации в община Ботевград вижте на официалния туристически портал на община Ботевград www.visitbotevgrad.com

Повече за „Приключенски Многобой Ботевград – 2018“ научете на фейсбук страницата на събитието: www.facebook.com/AdventureRacingBG и на www.facebook.com/events/1819173798386660.  Регистрирайте се за участие в състезателната част на: https://goo.gl/forms/jpShET5XVh5O7Tlh1

Организатор на „Приключенски Многобой Ботевград – 2018“ е Уайлдан ЕООД. Събитието се осъществява с финансовата и институционална подкрепа на община Ботевград и с любезното съдействие на пещерен Клуб Хеликтит. Медийни партньори са: Espresso News, Ranica.bg, Peika.bg, Дарик радио и Bulgaria On Air. Входът за събитието е свободен, всички забавления и атракции са безплатни.

Видео покана за „Приключенски многобой – Ботевград 2018“: https://www.youtube.com/watch?v=t5B7ZW6KuDg

Видео „Ботевград – приключение на кръстопът“: https://www.youtube.com/watch?v=1YtavfbNC1E

Повече за Приключенски Многобой:

Първото издание на събитието Приключенски Многобой – Ботевград 2017 се проведе през октомври 2017 на средновековната крепост „Боженишки Урвич”, намираща над с. Боженица, община Ботевград, Софийска област. В многобоя взеха участие 11 отбора, с общо 100 състезателя! Основната цел на събитието е по атрактивен начин да се заинтригуват жители и гости на община Ботевград, и по-специално децата, към активен спорт и забавления на открито, да се покаже красотата и културната история на района, възможностите за отдих и туризъм.

Повече за Приключенски Екстрийм Тур:

Приключенски Екстрийм Тур 2018 се провежда за първа година и включва поредица от отворени събития, предназначени за жители и гости на участващите в тура Общини. Мероприятията имат за цел да заинтригуват обществото с приключенско-екстремните предизвикателства, подготвени за участниците и едновременно с това да направят Общините разпознаваеми дестинации за туризъм.  В календара на Приключенски Екстрийм Тур за 2018-та влизат 4 събития:

Приключенски многобой – Ботевград 2018

Дата: 9 юни, локация: крепост „Боженишки Урвич“, с. Боженица, Ботевград, Софийска област

Приключенски многобой – Мездра 2018

Дата: 1 юли, локация: Археологически комплекс „Калето“, Мездра

NetWorkMe 2018 – Фестивал на алтернативния спорт и комуникации

Дата: 6 - 7 юли, локация: езерото в Дружба, София

Екстрийм Арт – Своге 2018

Дата: 21 юли, локация: Вазова Екопътека, Своге

EspressoNews