Литаково отбеляза Националния празник 3-ти март и инициативата „Пробуждане с хоро“

3431 преглеждания

Репортаж на Иванина Иванова, ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, гр. Ботевград

Село Литаково за поредна година  отбеляза Националния празник на Република България, на 3-ти март от 11:00 ч., на централния площад, където се състоя тържествената церемония. Жителите на героичното село си спомниха, че на този паметен ден преди 142 години е извоювано чаканото Освобождение на България от османско иго. На 3 март 1878 година е подписан Санстефанският мирен договор, с който се слага край на Руско-турската освободителна война. България вече е свободна!

В празника взеха участие самодейни състави от читалище „Светлина 1900“.  Силни патриотични думи, песни и звуци, огласиха цялото село. Тържествуващи и ликуващи, литаковци се наслаждаваха на изпълненията на децата си.

За пета поредна година се проведе и инициативата „Пробуждане с хоро“. Хорото е символ на обединение и цялост. Хванати ръка за ръка, съпроводени от ритмите на Литаковската духова музика, всички показаха, че „Съединението прави силата!“

Кметът на селото Пешо Младенов, председателят на читалището Станислав Борисов и библиотекарят Капка Тодорова отговориха на зададените въпроси:

Какво означава за Вас датата 3-ти март и какво бихте искали да се промени в мисленето на младото поколение?

Пешо Младенов: Трети март за мен е една светла дата от нашата история, дата на която България възкръсва, отново  се появява на картата на Европа, дата  на която трябва да се преклоним пред подвига на всички участници в Руско-турската освободителна война. Какво трябва да се промени в мисленето на младото поколение? Най-вече  да се върне вярата, патриотичните чувства, и да мислят,  и да знаят, че те са бъдещите хора, които трябва да продължат традициите на Майка България!

Като председател на читалището и човек, занимаващ се с деца, бих искала да споделите, как се възпитава патриотизъм и възможно ли е това?

Станислав Борисов: Първо бих искал да поздравя всички с националния празник на България - 3-ти март, светла дата в нашата история! Един народ, който не се интересува от историята си, не може да върви напред. Затова моята роля като човек, занимаващ се с деца в сферата на образованието, е да се опитаме да възпитаме тези чувства - родолюбие, достойнство, уважение към историята в името на бъдешето на младото поколение!

Като библиотекар  с дългогодишен опит, смятате ли, че българинът се интересува от темата за освобождението?

Капка Тодорова: По-възрастните се интересуват повече от младите. Жалко е, че има хора, които не са запознати с датата 3-ти март. Според мен Освобождението е тема, с която всеки човек още в първите години от неговото възпитание, трябва да бъде запознат. Наблюдава се тенденция само на такива празници, като този, да показваме патриотизма си! Мисля, че през цялата година съзнанието на хората трябва да бъде насочено към това да бъдем патриоти и да обичаме страната си!

Материалът е изготвен от Иванина Иванова, ученичка в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, гр. Ботевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин