Как пандемията променя ежедневието ни?

1630 преглеждания

Коментар на Иванина Иванова, ученичка в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, гр. Ботевград

Пандемията от коронавирус е обявена от СЗО, заради бързите темпове на разпространение болестта  и заради бързото увеличаване на броя на инфектираните.

Едва ли има човек, който не разбира случващото се. Ситуацията е доста деликатна, тъй като заболяването е разпространено в цял свят, а България е една от засегнатите държави. В края на 2019 г., първата държава, от която тръгва заразата е  Китай. Епицентърът на епидемията е град Ухан с провинция Хубей. След Китай заразата се разпростира много бързо, пренася се в съседни държави, достига и в Европа. Под удъра на болестта попада Италия, с най- висок процент заболеваемост и смъртност, следвана от Испания и Франция.

Положението в световен мащаб се нормализира постепенно. В момента епицентърът на заразата е САЩ. Китай отчита все по-малък процент новозаразени с вируса, като  за сега 41% са изписани и напълно здрави, а останалите имат леки прояви на грип.  Имаше момент, в който Италия изпревари Китай по смъртност, но мерките, които бяха наложени дадоха положителен резултат. За съжаление и нашата страна от 8 март 2020 г. е в списъка със страните, в които има инфектирани с коронавирус.

Последните дни са изключително динамични. Броят на инфектираните с новия вид вирус нараства. В последните два месеца в живота на хората настъпи обрат. Наложи се те да променят  начина си на живот, да работят от вкъщи, да се изолират от близките си и да живеят в страх от неизвестното. 

Защо нещата се развиха по такъв начин? Може би, защото никой не беше готов за подобно нещо. Намираме се на прага на една икономическа и социална криза. Въпросът, който вълнува целия свят е кога ще бъде открито лекарство и какви ще бъдат социалните и икономически последици от създалото се положение.

Хиляди хора изгубиха работните си места, настъпи промяна в цените на стоките, многодетни семейства се справят трудно, много хора се презапасяват с провизии. Лекарствата, маските и дезинфектантите са изкупени. Картината в страната е тревожна. Социалната изолация, в която се намира населението, провокира различни емоции. По-голяма част от хората са склонни да спазват препоръките на Оперативния щаб, но съществува и процент, който най-демонстративно и безотговорно нарушава правилата.

Прекратени са всякакви публични изяви - концерти, конкурси, фестивали, посещения на кина, театри и други обществени места. Тази мярка в най-голяма степен засяга и мен, тъй като се занимавам с пеене  и  нямам възможност да участвам в конкурси и концерти. С цел да не се прекъсват публичните изяви, на изпълнителите се предоставя възможност да вземат участие в различни изяви, но под друга форма- онлайн. Много артисти организираха свои  концерти от домовете си, като по този начин набират средства и доставят удоволствие на почитателите си.

Онлайн обучението също е доста натоварващо. Учителите успяха да реагират сравнително бързо в предвид „форсмажорните“ обстоятелства, а ние учениците от друга страна, също се адаптирахме към този начин на работа. Наистина натоварването е по-голямо и за двете страни, но се надяваме скоро да се върнем в реална среда.

Спазването на социална изолация и стоенето вкъщи ни дава възможност да се занимаваме с неща, за които досега в забързаното си ежедневие не сме имали. Имаме възможност да прекараме повече време със семействата си, да се отдадем на любимите си занимания (рисуване, четене на книги, готвене, онлайн посещения на най-известните музеи и галерии по света, научаване на нови езици, онлайн уроци по танци, тренировки и много други идеи). Липсата на социални контакти, срещи и разговори лесно може да бъде преодоляна, тъй като живеем в дигитално време и имаме възможност, чрез приложения и апликации да комуникираме с приятелите и роднините си от всяка точка на света.

Искам да приканя всички да бъдат разумни, да спазват наложените правила и мерки, тъй като по този начин ще успеем по-бързо да се справим със създалата се ситуация. Необходимо е да запазим и здравия си разум и дух. Нека се усмихнем и гледаме от „розовата“ страна на нещата. В периода на изолация, хората проявиха своето чувство за хумор под различна форма. Някои създадоха песни, карикатури и шаржове, посветени на пандемията от коронавирус. Това дава възможност на обществото да запази здравият си и бодър разум и дух. 

В заключение ще изразя личното си убеждение, че всичко ще се оправи много скоро. Не е далече времето, в което отново ще бъдем до най-близките, ще можем да ги прегърнем, ще може да излизаме и да се върнем към предишния си начин на живот. Насладете се на почивката и си останете вкъщи!

Иска ми се да вярвам, че любовта ни към отечеството би...

Материалът е изготвен от Иванина Иванова, ученичка в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, гр. Ботевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин