Първият войнишки паметник в България

4061 преглеждания

Монументът в Алдомировци почита героите от 7-ми Преславски полк, загинали в Сръбско-Българската война

Народ, който забравя историята си, няма бъдеще! Затова ще се върна към нашето не толкова далечно минало, когато съдбата на България е поставена на карта и в околностите на Сливница се разгарят сраженията от Сръбско-Българската война. Война, в която младата българска държава отстоява правото си за национално обединение, а млади герои от всички краища на страната завинаги остават по бойните полета край града.

Ще ви разкажа за „Първия войнишки паметник“. Той е включен в 100-те Национални обекта на България, но въпреки това, не много хора знаят за него и го посещават. 

Както е известно, в Сръбско-българската война, нашата армия постига решителна победа срещу нашественика. Така Съединението на България, извършено на 6.09.1885 г., е защитено по най- достоен начин. След спиране на сраженията, бойните поделения са разпределени в различни райони и там дочакват сключения мир между България и Сърбия на 19.02.1886 г.

Шуменските офицери от 7-ми пехотен Преславски полк са разпределени в района на град Белоградчик. Там те посрещат своя празник - 6-ти декември. Именно на този ден се ражда идеята за построяване на паметника. Решено е той да бъде издигнат в могилата при Алдомировските гробища. Офицери и войници започват дарителска кампания и събират 6104 лева. 

Монументът е изграден в местността „Мрамор“, с. Алдомировци, община Сливница. Основите на паметника са положени на 7 юли 1891 г., като преди това, в специално направена ниша, под постамента са поставени тленните останки на подпоручик Александър Папанчев и подпоручик Петър Кочев, загинали в битките там.  Открит на 7 ноември същата година от цар Фердинанд. 

Върху него има следните надписи: На източната страна - „7-мий ноемврий 1885 г. - Сливница - Признателни съслуживци на своите незабравими храбри другари паднали на бойното поле за заслуга на Отечеството. 1891 г.“

На западната страна - „7мий пеший преславский полк“.

На северната - „Подпоручик Александър Папанчев, подпор. Петър Кочев вечна памет, незабравими другари“, а на южната - „Младши унтер офицери Иван Недялков, Стефан Минчев и 25 редови Вечна памет храбри юнаци“.

Сред местните жители е запазен споменът, че още по време на войната, на 12-ти ноември, Иван Вазов, придружен от брат си - поручик Георги Вазов, е бил в района на бойното поле, когато се натъкнал на пресните гробове на загиналите бойци от 7-ми Преславски полк. Тяхната саможертва го вдъхновява да напише стихотворението „Новото гробище над Сливница“. Така мястото на бъдещия паметник било предварително възпято.

Както в миналото, така и днес, жителите на град Сливница и с. Алдомировци се отнасят с голямо уважение към паметника. До него винаги има свежи цветя, а местните са построили беседка за посетителите. Тук постоянно се вее българският трикольор, а редом с него и италианското знаме. Причина за това е участието на стотина италиански работници, които строят жп. линията Сливница-Драгоман, които заедно с местните жени и деца се включват в копаенето на окопите за нашата войска. Така паметникът има не само национално, но и международно, политическо и културно значение. Според мен, за да бъде още по-справедливо, трябва да се вее и сръбското знаме, защото там загиват и сръбски бойци, които нямат вина за тази братоубийствена война.

"Смирен пристъпих боязливо

към братската могила, сторих кръст,

венец положих мълчаливо

и тихичко прошепнах: „Лека пръст…“

 

Из „Паметник на Преславци в с. Алдомировци“

Фелдфебел Димитър Загорски,

от 7-ми пехотен Преславски полк

1930 г.

 

Материалът е изготвен от Теодора Николова, ученичка в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Сливница, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

Снимки от Сливница - Павел Стоянов

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019  Пътят към дома“: Община Враца