Рая Конева и Петрозара Порязова от „Спортист“ - Своге с три медала от Държавния индивидуален шампионат по спортна акробатика

2783 преглеждания

Два златни и сребро в многобоя спечелиха момичетата във възрастовата група 11-19 г. на шампионата в Сливен

Рая Конева и Петрозара Порязова от клуб по спортна акробатика „Спортист“ Своге спечелиха два златни медала на баланс и темпова комбинация и сребро в многобоя на Държавния индивидуален шампионат по спортна акробатика. Първенството се проведе в зала „Васил Левски“ в Сливен от 29.06.2018 г. до 01.07.2018 г. В него се включиха над 120 състезатели от 20 клуба в цялата страна, разпределени във възастови групи: 7-15 г., 9-16 г., 10-18 г. и 11-19 г. В първия ден от програмата на шампионата, участниците имаха възможност да направят своите тренировки в залата, като състезателната програма започна на 30.06.2018 г. в 9:00 часа. През този първи състезателен ден, двете момичета с треньор Светла Войнова, представиха своите съчетания в балансова и темпова комбинация и независимо от първоначалното притеснение, успяха да заемат първите места в двете категории. Напрежението при тях идва от факта, че поради ограничените условия за тренировки, те за първи път играят комбинациите в завършен вид на самото състезание, изчиствайки ги в тренировъчния ден преди състезанието.  

На финалите, които се проведоха на следващия ден - 01.07.2018 г., Рая и Петрозара, се представиха със смесена комбинация, включваща елементи от балансовата и темповата. Малка техническа грешка ги отведе на второто място в многобоя,  Така спортистките от Своге се завърнаха в родния си град се завърнаха с два златни медала на комбинациите и като вицешанпионки в многобоя от държавния шампионат, амбицирани за още успехи.  

 За своя път, отношение  и постижения в този спорт, разказва Рая Конева:

„Аз съм Рая Конева на 18 години от Своге. Занимавам се с красивия спорт акробатика от 11 години. Този спорт не само ни учи на дисциплина, но и на отговорност, сила търпение, грация. Конкуренцията ни мотивира да бъдем по-добри. Още на първото състезание, в което взех участие през 2008 година, макар че тренирах от скоро, завоювах 2 сребърни медала, които ме стимулираха да продължавам да тренирам, да уча нови неща и на следващия ден да бъда по-добра отколкото предишния. Печелила съм много медали през годините, но и много пъти съм се връщала без награда, което не ме спира, а мотивира. От 2017 г., работя с партньорката ми Петрозара Порязова, в женска двойка. Двете сме състезателки на клуб по спортна акробатика „Спортист“ – Своге с треньор Светла Войнова. Петрозара е на 13 г., също от Своге. Тя тренира гимнастика от 4-5 години, като също има своите отличия, преди да образуваме двойка. Още в първата година от съвместната ни работа взехме три медала от държавния индивидуален шампионат и три златни медала от международния турнир „Дунавска перла“ в Русе.  В клуба сме като семейство и се подкрепяме във всичко. Тренираме с голям хъс и дух, сме малко семейство, което  винаги се подкрепя. Благодарение както на нашите, така и на усилията на треньорката ни Светла Войнова, ние продължаваме да показваме прогрес и да вървим напред.“

EspressoNews пожелава още много успехи на талантливите спортистки от Своге и ще продължава да следи за техните спортни изяви и постижения.

Мария Маркова

Снимки - личен архив на Рая Конева