Уникална за Югоизточна Европа операция с 3D принтиран имплант спаси пациент с рак на лицето в Пирогов

1694 преглеждания

Уникална операция за Югоизточна Европа с 3D принтиран индивидуален имплант спаси 43- годишен мъж с рак на лицето в „Пирогов”, съобщиха от лечебното заведение. БГ светило в областта на лицево-челюстната хирургия се завърна от Англия, за да извърши автотрансплантацията. Оперира в Неврохирургията на УМБАЛСМ „Пирогов”, заради възможностите на клиниката, които позволяват интрердисциплинарен подход и реализиране на големи, тежки операции и лечение.

Екипът на доц. д-р Николай Янев трансплантира 3D принтиран титаниев имплант, изработен в Германия по индивидуална мярка на пациента върху лицето на 43-годишен мъж от гр . София, който има злокачествено образувание. Туморът и разсейките са засегнали сериозна част от лицето на пациента.

След продължителни консултации и прегледи от специалисти от различни болници, мъжът има късмета да се свърже с доц. Николай Янев.  Лицево-челюстният хирург е доказан специалист, както у нас, така и в Европа. Активната му работа в Англия го е усъвършенствала в областта на лицево-челюстната и онко хирургията. Там доц. Янев се занимава активно именно със спасяването на пациенти, които имат рак на лицето, използвайки най-съвременната технология на 3D принтирането.

Интервенцията, граничеща с фантастика, доц. Янев предпочете да извърши именно в Неврохирургията на „Пирогов”, заради изключителните възможности на операционния блок и неврореанимацията, с които разполага звеното на проф. Николай Габровски.

Ревoлюционната за Югоизточна Европа интервенция продължи над 12 часа. По време на нея в операционната на Неврохирургията на „Пирогов” доц. Николай Янев,  д-р Светослав Славков и  екипът отстраниха костта и меките тъкани, засегнати от тумора. На тяхно място реплантираха с микроскопска техника част от фибулата или т. нар. „малък пищял” (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксираха към индивидуално изработения чрез 3D технологията титаниев имплант. Всичко това се случва, благодарение на високотехнологичния процес, при който лекарите задават на  софтуера параметрите на  работа до най-малкия детайл, както и  непрекъснато развиващите се професионални умения и колаборация между медицината и инженерните науки.

Предоперативните етапи, през които премина пациентът, са сериозни и полагат основите на добрия резултат. Най-напред доц. Янев прави високоспециализирани изследвания, които не просто доказват заболяването, но и  са отправна точка в създаването на индивидуалната изработка на импланта, заместващ „изядената” от тумора част на лицето.

Доцентът наблюдава как компютъра най-напред създава модел на лицето, в който фигурират дори най-малките детайли от засегнатата от онкологичното заболяване част на челюстта. След това софтуерът „отстранява” тази зона и започва прецизно да създава виртуален имплант, който ще бъде поставен по-късно при операцията. Абсолютно през цялото време софтуерът и немските инженери искат потвърждение за точността на детайлите от доц. Николай Янев. Специалистът има последната дума за одобрение преди 3D принтерът да извае индивидуалната мярка „водачи”, модели и титаниев имплант. След като лицево-челюстния хирург е напълно удовлетворен от най-подходящото предложение, той отговаря на софтуера положително и процесът на принтиране стартира.

Готовият 3D имплант пристигна в България в началото на август. Пациентът вече беше подготвен, за да може  екипът на доц. Николай Янев  да отстрани тежкото лицево заболяване и да извърши автотрансплантацията на тъкани от отдалечени части на тялото.

Адитивното Производството (АП) – или по-познато като 3D принтиране - предлага на болниците и лекарите напълно нови възможности за създаване на специфични за пациента, индивидуални импланти за много кратко време. Един специфичен за пациента имплант може вече да се произведе и достави в рамките на 5 до 10 дни. Подобни кратки срокове бяха невъзможни преди това, поради сложността на конвенционалните производствени вериги, да не говорим за превъзходното качество на точно монтираните импланти и сигурността на планирането, осигурена от този нов метод.

Благодарение на напълно CAD-базирания процес на проектиране, имплантите произведени по този метод, пасват точно на анатомята на пациента без нужда за допълнителни корекции и по този начин намаляват вероятноста за грешки. Важни дизайнерски особености, като закръглени, атравматични ръбове, вече се интегрират в производствения процес. По този начин имплантът е проектиран и произведен съобразно нуждите на пациента и изискванията на хирурга, така че да пасне точно на мястото на дефекта, следователно не се очакват отклонения от предварително планиране, неправилно поставяне или намеса в околните тъкани.

EspressoNews

Източник: Пресцентър "Пирогов"