Анна-Мария Арсенова - талант и труд отдадени на музиката

2840 преглеждания

От Мариета Йорданова, ученичка в ПМПГ „Св. Климент Охридски“, гр. Монтана

През целия си живот срещаме хора, едни за кратко, други за по-дълго, за които преди това не сме подозирали, че съществуват. Не сме си и помисляли какво влияние биха могли да окажат на пръв поглед непознати за нас лица.

Замисляли ли сте се, че всеки един човек е специален. Всеки притежава талант или качество, за което дори не допускаме. Този човек може да открие ново изобретение с огромно значение. Може да трогва стотици хора с изкуството си и след време да бъде изучаван в учебниците. Той би могъл да промени живота ни, да вдъхновява, да покаже нещо ново и нещо различно.

И аз не се бях замисляла за това, докато не срещнах Анна-Мария Арсенова. Тя е ученичка в 12 клас в Природо-математическата гимназия в Монтана. Чух я за първи път на Коледното тържество в нашата гимназия. Свиреше на пиано. Поднесе изпълнението си с лекота и спокойствие. Докато я слушах се замислих колко много пъти преди това съм я виждала в училище и единствено, което съм забелязвала беше широката й усмивка. Сега открих таланта й.

Анна-Мария е на пръв поглед като всяко друго момиче в 12 клас. Красива, с тъмни очи, говори спокойно с леко тънкия си глас. Усмивката й е заразяваща, позитивна. Когато я видиш, сякаш всичко е възможно. Дори елегантният й стил на обличане съответства на спокойствието, което предава и на околните. 

Тя лесно печели доверието и възхищението на околните, а когато свири, отдава цялата си енергия и любов на пианото.

Замислих се как и къде е започнал нейният път, за да достигне до това съвършенство, макар че е само две години по-голяма от мен. Колко ли хора е срещала? С какви трудности се е сблъсквала? Имало ли е моменти, в които е искала да се откаже, защото умората и трудностите са били повече и кое я е мотивирало още? Може ли млад човек да бъде пример, когото да следваме по пътя към доброто?

Анна-Мария е само на пет години, когато баба й я е записала на пиано в градската музикална школа.  Това ново и приятно начинание очертава и началото на по-нататъшния й живот. До ден днешен, часовете, които прекарва пред клавишите, са й любими. С тях се чувства на място, намерила своето призвание.

Свири разнообразни стилове музика - барокова, класическа, романтическа, българска, немска, руска и т.н. Произведения на големите композитори не се ограничават в дадена епоха.

Сега е на 18 г., а през последните 10 участва в конкурси - на национално, международно и дори световно ниво. Конкурсите й позволяват да „свери часовника“, те я мотивират да става още по-добра. Всяка една награда е ценна, защото е постигната с изключително много труд и амбиция.

Представих си как е преминало нейното детство - дали докато другите деца са играели навън, тя е свирила с часове на пианото? Но всяко сбъднато желание, дори призванието, има своята цена.

Наградата, която й носи най-голямо удовлетворение е първото място от конкурса „Златни класически музикални награди“ в Ню Йорк през 2018 г. Престижният конкурс е от световна величина. В битка влизат конкуренти от 29 държави в различни категории. Като лауреат на тази награда, Анна-Мария получава покана от организаторите на конкурса за участие в гала-концерта на победителите в световноизвестния концертен комплекс „Карнеги хол“ в Ню Йорк .

Всяка година Анна-Мария получава отличия от десетки конкурси. Важна и ценна е наградата за изгряващ талант от Седмите годишни награди на Фондация „Енчо Керязов“. Друго ценно отличие от последните две години са двете й кандидатури в проекта на Фондация „Димитър Бербатов“ - „Успелите Деца на България“.

През 2018 г. и 2019 г. Община Монтана я избира за носител на специалната стипендия в категория „Изкуство и култура“.

Смятах, че по-голямата част от успехите се дължат главно на таланта, но трудът не отстъпва. Анна-Мария се упражнява всеки ден по три-четири часа. Случва й се дори и в полунощ, както си лежи и слуша музика, рязко да изпита желанието да започне да свири на електрическото си пиано. Освен уроците с нейната музикална педагожка, Анна-Мария не спира да свири и у дома, където отделя по още седем-осем часа.

Отдадеността, съчетана с таланта и труда, които полага й помагат в битките. За Анна-Мария часовете, прекарани пред пианото, са истинско удоволствие, защото така се разведрява и успокоява.

Крайният резултат е една малка отплата за целия труд, всичките часове, прекарани в свирене, както и притеснението, което изпитва преди излизането на сцена.

Свободното си време прекарва, като всички нейни съвременници онлайн и в социалните мрежи. Но освен това, излиза с приятели, слуша музика, гледа филми, пътува, среща се с приятели.

Музиката е навсякъде около нас - в песента на птиците, в шума на морето. Тя е част от нашия живот, макар и не винаги да го осъзнаваме. Радвам се, че имам възможността да познавам Анна-Мария. С нейна помощ преоткрих колко пленяваща може да бъде класическата музика. Как изпълнителят предава от енергията, споделя желанието си и прави живота на слушателите по-лек и цветен. Защото няма проблем, който хубавата музика не би могла поне малко да смекчи.

Анна-Мария е едно младо момиче, поело по пътя на изкуството. Тя прославя Северозапада и Монтана и доказва, че този регион има с какво да се гордее. Има много умни, талантливи и будни деца - трябва само да бъдат открити и някой да разкаже тяхната история. А ние, приятелите и познатите, може само да я следваме в магията на музиката.

„Където думите се провалят, говори музиката“, обича да казва Анна-Мария.

В такива моменти се вижда кой е силен и отговорен

Материалът е изготвен от Мариета Йорданова, ученичка в ПМПГ „Св. Климент Охридски“, гр. Монтана, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин