Защото има с какво да се гордеем

716 преглеждания

Есе на Цветелина Чучукова, ученичка в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, гр. Благоевград

Миналото на един народ е неговата котва. Котва, която затънала на дъното, не позволява на кораба да отплува. Котва, която го държи обединен и сплотен. Котва, която му напомня за историята, кулурата, традициите и обичаите...напомня му за основите, създали този народ. Котва, която е събрала в себе си столетия история. Историята на цял един народ. Българската котва е много стара, много изстрадала и много претърпяла. Но всичките и белези са на чест и достойнство! Белези, които са повод за национална гордост!

Миналото ни е изпитало характера на всеки един българин, на всеки един хан, княз или цар.  Хан Тервел, който е помогнал да се отблъснат арабите от Балканския полуостров през 718 година. Княз Борис, който е покръстил народа ни и е спасил Кирило-Методиевата азбука от забрава. Цар Калоян, който побеждава в битката при Одрин през 1205 година с тактически план, който присъства във всеки учебник за военно дело. Българите, които успяват да съхранят българщината по време на петвековно робство и да се вдигнат на бой за свобода. И всичко това са просто едни нахвърляни мигове от вековна история. История, достойна за възхищение.

Всеки път, когато погледна назад, когато си спомня за миналото , се чувствам горда. Горда, че съм българка. Защото има с какво да се гордеем. Но напоследък наблюдавам една нова тенденция. Тенденцията на псевдопатриотизма. Тенденцията, да сме българи и да се чувстваме горди само на 3 март. На тaзи дата всички сме с разтуптяни сърца, с възбуда в очите, с гордо вдигнати глави. Но отминe ли, сякаш забравяме за напоената с кръв земя, за историята, за България...

И както досега България беше облик на дойстойнство, изведнъж я принизяваме в калта. Родината става нашият най-голям враг. Тя е виновна за всичките ни проблеми. И вече няма разтуптяни от гордост сърца ... има само гняв и болка в очите. И България започва да тъне в забрава, а ние - да търсим нова родина. И вместо да и помогнем да изплува от калта, ние сякаш все по надълбоко я бутаме.

За това бих ви казала: “Стига!“. Нека си спомним отново за България. За България в нейния най-чист и свят облик. Нека си спомним какво е да си българин, но не само за празника. Нека върнем спомена за славното минало в съзнанията си, нека той ни води. Нека той ни води по един нов път. Път, чрез който да си върнем чистия и свят образ на родината. Да вдигнием високо глави и с гордост да се наречем българи.

Материалът е изготвен от Цветелина Чучукова, ученичка в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин