Книгата „Разкажи за твоята България“ събра таланта на участници от „Работилница за репортери“

1832 преглеждания

Всеки, който желае да разгърне предпремиерно страниците на книгата, може да я поръча онлайн

Излезе от печат книгата „Разкажи за твоята България“ – емоционално пътешествие из необятната красота, история и култура на нашата родина.

„Разкажи за твоята България“ е сборник с есета, портрети, пътеписи, проучвания, изследвания и представяния, на участниците в ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“, организиран от новинарския портал EspressoNews.bg и фондация „Добрият пример“.

В книгата са включени произведенията на над 70 млади таланти от цялата страна, които са участвали в изданията на журналистическия конкурс обучение, организиран ежегодно от медията от 2016 г. насам.

Всеки, който желае да разгърне предпремиерно страниците на „Разкажи за твоята България“, може да поръча книгата ТУК, на специална цена, с безплатна доставка до офис на куриер.

„Съдържанието, което ще прочетете в „Разкажи за твоята България“, ще ви даде възможност да видите нашата България през очите на младите, търсещите, копнеещите, тези, които ще я пресъздават и изграждат през следващите години. Със сигурност ще я видите различна, специална и забележителна. Ще усетите цялата палитра от чувства, водили перата им. И съм сигурна, че и вие ще се влюбите в тях.

Когато се потопите в таланта на нашите автори, няма как да не се изпълните с надежда и вяра, че в нашата България растат много умни, търсещи, ангажирани, талантливи млади хора, с гражданска позиция, с широк светоглед и с България в сърцето.“, споделя Десислава Василева, създател и вдъхновител на проекта „Работилница за репортери“.

Официалната премиера на „Разкажи за твоята България“ ще се състои през месец юни, в гр. София.

За „Разкажи за твоята България“

 „Това, което държите в ръцете си, а скоро ще носите и в сърцето си, са пламъчетата талант, които открива, насърчава и представя екипът на EspressoNews. В работилницата се работеше неуморно, даваха се съвети, имаше срокове, състезание, победители. Коваха се статии, гравираха се имена за интервюта, бродираха се пътеписи, сглобяваха се репортажи. И се учеше занаят.“

Доника Ризова,

жури и ментор на проекта от създаването му през 2016 г. 

 „Разкажи за твоята България“ е сборник от есета, пътеписи, портрети, проучвания, изследвания и представяния. Макар да са доста различни по своите характеристики, тези жанрове имат нещо много общо – всички те се отнасят за хората. И за живота.

В този смисъл „Разкажи за твоята България“ е една великолепна и пъстра снимка в текст на нашия живот и на нашите хора в нашата България. Снимка, написана от нашите млади хора. Снимка, която си заслужава да се прочете и запази в албума на нашата история.“

Калина Влайкова,

ментор и обучител в „Работилница за репортери“ през 2020 г., 2021 г.

Повече за „Работилница за Репортери“:

„Работилница за репортери“ е онлайн журналистически конкурс-обучение, предназначен за ученици от 9. клас до 12. клас, който се организира от портала за новини Espressonews.bg. Основните цели на проекта са: да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане; да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономически потенциал на България; да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.

Победители в досегашните издания на „Работилница за репортери“ са: Василена Сайчева, възпитаник на ПГ „Велизар Пеев“, град Своге - победител в първото издание на конкурса през 2016 г.; Симеон Симеонов, възпитаник на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Годеч - победител в „Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България“; Ани Павлова, възпитаник на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и Теодора Александрова, възпитаник на ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца - победители в третото издание на конкурса „Работилница за репортери 2018 - Родова памет“, Елина Алипиева, възпитаник на ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца - победител в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“, Калина Александрова, възпитаник на ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София - победител в петото издание на конкурса „Книга на спомените“ и Емили Караколева, ученичка в 22 СЕУ „Георги Раковски”, гр. София – победител в шестото издание на конкурса „Поглед към доброто“. Най-добрите участници в проекта по традиция получават редица награди от партньори на проекта, сред които и журналистически стажове и гостувания в местни и национални медии. Най-изявените участници в конкурса получават възможността да се обучават в желана от тях дисциплина в катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“. От 2017 година „Работилница за репортери“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел, която предоставя и голямата награда за победителя в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук