Разходка... назад във времето

1322 преглеждания

Пътепис на Борислав Папазов, ученик в СУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Петрич

Пътуването е повече от гледане на забележителности. То е промяна, дълбока и постоянна, промяна в идеите за живота.

Мери Биард

Самуилова  крепост се намира на десния бряг на река Струмешница, в полите на Беласица. До крепостта се стига много лесно - намира се на 14 км. западно от гр. Петрич, до с. Струмешница и до нея води асфалтов път, ремонтиран и хубав, заобиколен от красиви дървета.

Пътешествието ни започва от град Петрич. В автобуса сме аз и моите съученици. Смях и глъч изпълват пространство около мен. Колкото повече се приближавам, толкова по - учестено бие сърцето ми. Бил съм там множество пъти, но всеки път е различно - ново усещане, нова емоция.

Непосредствено до пътя е построен паркинг, откъдето покрай брега на р. Струмешница се тръгва по красива алея. Тя води към мост - огромен, железен, масивен. Вървя по него и се приближавам към парка-музей. Пеят птички и огласят тишината.

Самуилова крепост! Всеки път, когато отида там, сърцето ми се изпълва с особено вълнение. Гъстата гора и клоните на дърветата, които шумолят от лекия бриз, ми разказват историята за хилядите ослепени воини на Самуил. В сърцето ми се натрупва тъга, но и гордост, заради непоколебимостта на този смел владетел.

Парк-музеят е подреден с вкус и изисканост. Оръжия и оръдия, съхранени през вековете, традиции, напомнящи на миналото ни. Докосвам се до тези предмети и се чувствам като част от миналото, сякаш духът на времето витае около нас. Тук всяка вещ разказва история за величие, героизъм, страдание, падение и възход.

Екскурзоводът ни е млада и лъчезарна жена, която внимателно изслушва всеки наш въпрос и ентусиазирано отговаря, сякаш е била там и го е преживяла. Никога няма да забравя лицата на приятелите ми, съсредоточени в това, което разказваше екскурзоводът ни до такава степен, че имах чувство, че са се пренесли някъде другаде, в друга епоха. Нейният разказ е тази връзка, която ни сплотява като народ с общ език и минало.

Вървя по алеята, затаил дъх, и пред мен се открива величествена гледка: бронзовият паметник на цар Самуил - изразителна, величествена фигура в цял ръст, но с превити колене. Владетелят - прекършен не от поражението, а от болката, която ще го убие, по своите осакатени сподвижници. Плътно до него са изобразени  войниците му - едновременно трагични и величави.

Историята разказва как в пагубната 1014 г. армията на византийския император Василий ІІ нанася съкрушително поражение на българската армия и взима в плен 14 хиляди български войници. Василий ІІ нарежда всичките пленени българи да бъдат ослепени, а на всеки 100 да бъде оставен по един с едно око, за да води другарите си по обратния път към дома. Според една легенда цар Самуил не издържал на гледката на хилядите ослепени свои войници и починал. А Василий ІІ останал в историята с прозвището Българоубиец.

„Макар мястото да е наречено крепост, тук никога не е имало такава, единствено временно отбранително съоръжение. Имало е  ровове, пълни с вода, укрепления от пръст и дървена наблюдателна кула - конструкции, които не са издържали на времето, за да бъдат видяни от поколенията“- разказва екскурзоводът, а аз слушам и се пренасям в далечната 1014 г. Каква сила има тази местност!

Гледката тук е изключителна, човек може да остане цял ден в тази необятна гора, заобиколена от планини и реки и да се потопи в историите и легендите на това вековно място, останало сякаш непокътнато от времето.

Петрич чества Националния празник

Залезът осветява величествената гледка. Време е да тръгваме. Отиваме си заредени с енергия и сила, с патриотично чувство и преклонение пред красотата на природата. Ще се върна отново..., когато искам да остана насаме със себе си и да получа духовна мощ!

Материалът е изготвен от Борислав Папазов, ученик в СУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Петрич, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин