Доц. Милена Георгиева: „Съветвам хората да бъдат добри към своите гени и да се хранят здравословно“

2254 преглеждания

Интервю на Даяна Вълчева, ученичка в СУ „Стоян Заимов“, гр. Плевен

Милена Георгиева е завършила Биологически Факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ специалност Клетъчна биология и ембриология. През 2001 г. започва работа като биолог-специалист в Институт по Молекулярна Биология - БАН, Катедра Молекулярна Генетика. През 2009 г. защитава докторска дисертация по Молекулярна биология, в последствие се хабилитира като доцент. Милена е автор на научни публикации в реферирани международни и национални списания. Участва в редица международни и национални проекти. Популяризира науката в България с участия в различни медии, водене на лекции и публикуване на статии в научно-популярни списания. Повече за нейните изяви може да видите на следния линк: Milena's lectures YouTube.

Милена е лектор на ТЕD платформата и научен консултант към Enago academy, която цели академичното подпомагане на учени по целия свят.

Доцент Георгиева, какво е за Вас доброто?

Добротата е качеството, благодарение на което отделяме време на другите и им помагаме, вникваме в техните преживявания и помагаме. Оцеляването ни като вид е резултат от добротата, от солидарността и взаимопомощта, от проявата на великодушие и щедрост един към друг. За мен лично добротата е най-съвършената човешка ценност. Да бъдеш добър изисква толкова много сила и вяра, особено днес в забързания и малко объркан „нов“ свят.

Как откривате доброто, като човешка ценност, през погледа на молекулярен биолог?

В ежедневната си работа като учен ми се налага много често да помагам на различни хора, които се борят със здравословни проблеми. Тогава разбирам колко важно е да си добър към хората и колко ценно е това качество. Разбирам го по техните благодарни погледи, по въздишките на облекчение, когато успея да помогна и като учен, и като човек.

Коя е „добрата“ храна?

Храната е основният източник на важните за функционирането на нашите клетки, тъкани и органи хранителни вещества. Храна, богата на всички есенциални макро- и микронутриенти, е „добрата“ храна за нашето тяло. Когато тази храна е екологично чиста и е съобразена с изискванията за „чиста“ храна, то тогава тя е „добра“, тя е подходяща за едно здравословно хранене и съществуване. За мен чистата, домашно приготвена и съобразена с индивидуалните изисквания на нашата генетика храна е императивът за здравословен начин на живот. Разработването на такива стратегии за здраве са най-голямото ДОБРО, което можем да направим за себе си и любимите ни същества.

Какво представлява „добрият“ геном?

Необходимо е първо да дефинираме понятието геном. Геномът на един човек е съвкупността от цялата ДНК, която е налична в неговите клетки. Това е една огромна вселена от гени и регулаторни последователности, за които ние учените ежедневно полагаме усилия да изследваме и разбираме по-добре. Всеки геном е добър, защото това е нашето наследство от предишните поколения. Ние сме съвкупност от гените на нашите родители, а те от гените на техните. Така се осъществява генетичната приемственост между поколенията. Затова и отговорността ни към нашите гени и генетика е огромна, защото с ежедневните си избори на „добро“ или „зло“ ние повлияваме тези гени и предаваме тези въздействия на нашите бъдещи поколения. Затова и „добрият“ геном за мен като генетик е геномът, към който ние подхождаме с много мисъл за това как се храним, как се движим, как живеем, как се справяме със стреса.

Как Вашата дейност провокира доброто?

Участвам на много научни и популярни фестивали, по времето на които разказвам за силата на науката за гените. Съветвам хората да бъдат добри към своите гени, да се хранят здравословно, да отглеждат децата си правилно. Провокирам добротата у тях чрез ясни примери за силата, която имат факторите на средата и начинът ни на живот да променят функциите на нашите гени и гените на нашите деца. Много хора след моите лекции се свързват с мен и дискусиите продължават, като целта е подобряване на качеството на живот и залагане на добрите модификации в нашите гени, които модулират изявите им. Това е най-силната и смислена изява на доброто в моята работа. Удовлетворението, което получавам е огромно.

Кое е вашето най-голямо лично добро?

Всеки ден съм изправена пред предизвикателството да търся доброто наоколо въпреки загубените човешки ценности. Моето лично добро е всекидневната ми работа, в която доброто е неизменна част. Говоря, съветвам, помагам на толкова много хора. И виждам как страданието на тези хора е довело до раждането на още по-голямо добро в техните очи. Само човек, който страда или е страдал, има силата да продължава да търси доброто около и вътре в себе си. За мен най-голямото добро е въпреки страданието и проблемите да виждаме надеждата и светлината в нашия живот, и да не спираме да сеем доброта с постъпките си.

Благодаря на доц. Георгиева за отделеното време, искреността и любопитната информация. Нека всички се вдъхновяваме, взаимно да правим, усещаме и предаваме доброто.

Материалът е изготвен от Даяна Вълчева, ученичка в СУ „Стоян Заимов“, гр. Плевен, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bgnoviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук