Радина Филипова: „Вярвам повече в доброто, отколкото го има“

1684 преглеждания

Интервю на Божидара Павлова, ученичка в СУ „Иван Вазов”, гр. Плевен

Радина Филипова определено е всичко, което може да си представите, когато думите „нежна красота“ достигнат до вас. Момиче, родено в любимата на всички българи Варна и посветило на Художествената гимнастика целия си живот. Момиче, което не винаги попада под светлините на прожекторите, но собствената му светлина и яркост са толкова силни и впечатляващи, че е почти невъзможно да ги пропуснете. Да, и Радина още от ранна детска възраст е в залата, давайки 100% от себе си, за да сбъдне мечтите си. И тя работи неуморно, но когато е едва на седемнайсет, трябва да чуе тежката новина, че не може да продължи активната си кариера. И все пак, за тези крехки и кратки на пръв поглед години, Радина има какво да остави на българския спорт.

През 2012 става четвърта на Европейското първенство за девойки в Нижни Новгород. Колекцията й от медали е многобройна, а всеки един от тях със сигурност е специален и запомнящ се. Отвъд класиранията и позициите, Радина Филипова определено ще се помни със своите танцувални, впечатляващи композиции. Дори и да не сте специалисти, лесно можете да съзрете лекотата и радостта, които съпровождат всяко едно нейно излизане на килима. Това е тя и извън гимнастиката -  нежна, мила, усмихната и невероятно добра.

Безспорните й качества й отварят възможността да стане талисман на Световното първенство през 2018, на което София бе домакин и което се превърна в истинска арена на красотата. В образа си тя трябваше да обедини тази единствена и уникална сама по себе си българска красота, това присъствие, което имат само българските Златни момичета. И се справи перфектно.

През 2019 стана част и от мегапродукцията на „Disney“ -  „Дъмбо“. А днес може да се похвали с редица корици на списания и свои проекти, през които продължава да предава тази позитивна и осезаема енергия, която просто е част от нейната същност. Определя днешната си мисия като това да помага на колкото се може повече момичета и жени да се чувстват добре и да се грижат за своето тяло. Успехите за нея сигурно тепърва предстоят. Защото Радина Филипова е силна, смела, искаща и можеща. Защото не се страхува да работи и да постига, като влага сърцето и душата си във всяко едно начинание. Ето защо още в началото я нарекох „нежна красота“. Убедете се сами.

Какво те привлече към Художествената гимнастика? Спомняш ли си първата тренировка, първите треньори, моментът, в който те приеха в националния отбор?

С Художествената гимнастика започнах, когато бях на четири години. Моята леля е била гимнастичка, а мама е била влюбена в този спорт. Била съм много енергично дете и залата по гимнастика е била прекрасен начин да изразходвам тази енергия.

Първата ми треньорка беше Мария Чиприанова - почетен гражданин на гр. Варна и невероятен човек, отдал живота си на гимнастиката.

Няколко години по-късно бях забелязана от нейната дъщеря Филипа Филипова, която се превърна в мой личен треньор и втора майка. Благодарение на нейната отдаденост на 13 г. достигнах до национален отбор. Последваха над 110 медала, много борба и хубави емоции.

Какви са били другите ти интереси през годините?

Не мисля, че съм имала такива. Животът и времето ми бяха изцяло отдадени на спорта. Смятам, че именно отдадеността е формулата за успех.

Как прие факта, че трябва да прекратиш кариерата си толкова рано? Към какво се насочи непосредствено след това?

Прекратих кариерата след Световното Първенство в Измир през 2014 г. То беше моя мечта, до която се радвам, че достигнах.

За съжаление последната една година от кариерата си играх с лекарски забрани, поради сериозна контузия на коляното. Приключването със спорта след Световното беше най-разумното решение и го взех с подкрепата на семейството и треньорката ми.

Какво включваше ролята ти на талисман на Световното първенство през 2018 година в София?

Имах прекрасната възможност да бъда част от процеса и организирането на състезанието.

Взех участие в невероятен филм за България, който се излъчи на откриването на първенството и показа красотата на родината ни пред света.

Бях част и от клипа на химна на Световното първенство „Golden girls“, изпълнен от Deep Zone.

Срещнах се с прекрасни хора и съм благодарна за тази роля.

Имаш участие и в мегапродукцията на „Disney“ от 2019 година - „Дъмбо“. Разкажи за това твое приключение в Америка. 

Няколко месеца преди да замина за Лондон имах желание да отида на студентска бригада в Америка. Явих се на интервю за виза, която в моя случай се оказа трудна за взимане. Обясниха ми, че ще направят бърза административна проверка преди да ми я дадат, но се забави прекалено много и договорът ми с фирмата в САЩ изтече.

Бях доста разочарована, докато не разбрах причината това да ми се случи. :)

Получих неочаквано обаждане от приятелка, гимнастичка от Бургас, която ми каза за освободилото се място в продукцията „Дъмбо“. Изпратих всички необходими документи и ден по-късно бях одобрена. Шест българки заминахме за Англия няколко дни след това. Изживяването беше несравнимо. Бяхме голям екип от момичета и преподаватели, изискваше се пълен синхрон по между ни и тренирахме близо месец преди заснемането на сцената за филма. Всичко трябваше да бъде перфектно и ние го постигнахме. Запознах се с истински звезди от световен ранг, които се оказаха изключително земни и приятни хора. „Дъмбо“ беше едно голямо приключение! 

Красотата е безспорно твое сияние. С какво те зарежда работата ти като модел?

Моделството е по-скоро мое хоби, което понякога се превръща и в работа. Обръщам сериозно внимание на това да бъда полезна за хората, да рекламирам качествени продукти и да бъда искрена. Социалните мрежи са пренаситени с много съдържание, неотговарящо на реалността за хората. Опитвам напълно да избягам от това. Всички сме хора, с нашите недостатъци, положителни и отрицателни черти и не е срамно да го показваме.

Какво те доведе до решението да подариш на 100 човека достъп до тренировки, лично изготвени от теб?

Всъщност това решение ми отне много време. Имах нужда от вяра в себе си, която поради различни причини бях позагубила след спорта. Понякога човек просто има нужда от време и правилните хора около себе си. Реших първото предизвикателство с тренировки, което пусна да бъде безплатно. Исках просто да го подаря на всеки, който има желание да бъде част от него. Вложих много любов в заснемането на всяко видео и все пак огромният интерес беше малко неочакван за мен. Наложи се да огранича групата, защото нямаше да успея да обърна внимание на толкова хора. Това беше и ключовият момент да разбера накъде трябва да вървя и, че това е пътят ми на този етап от живота.

Как се чувстваш полезна?

Винаги съм казвала, че човек трябва да прави това, което обича. Чувствам се полезна именно тогава. Ежедневно получавам съобщение от прекрасни момичета, които ми изпращат снимки с прогреса си от тренировките и хиляди благодарности. Това ме удовлетворява и ме прави щастлива.

Какво те успокоява, когато не можеш да намериш баланс?

Откъсването за известно време от всичко. Оставям телефона си настрана, чета книга, гледам сериал или просто се разхождам. Обожавам природата.

Вярваш ли в доброто? Къде го намираш, как го усещаш?

Вярвам повече в доброто, отколкото го има. Намирам го в себе си, а оттам и във всичко около мен. Ние сами правим избор над кое да се съсредоточим и от това зависи собственото ни щастие.

Материалът е изготвен от Божидара Павлова, ученичка в СУ „Иван Вазов”, гр. Плевен, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bgnoviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук