Враца се превръща в център за инвестиции

2626 преглеждания

Над 100 милиона лева са привлечени през миналата година в икономиката на града

Според статистиките на Националния статистически институт (НСИ) от 2017 година, Враца е определен за региона, отчел най-голямо увеличение на брутния вътрешен продукт. Повишението е в размер на 22%, което изчислява скок от 9 579 на 11 684 лв. Впоследствие общината сключи договори с немалко фирми и заслужено грабна приза „Инвеститор на година 2018”, като вече са задвижени и процесите за осъществяване на съгласуваните проекти.

Камерите „Bubble

С откриването на производствената база “Bubble” през месец януари 2018 година бе поставено началото на новия индустриален живот на град Враца. Инвеститор на проекта е „Ломини” ООД, който е вложил средства на стойност над 1,4 млн. лв. Цехът е част от проекта за „Внедряване в производство и пазарна реализация на иновативна система за закрепване на камера върху предпазна каска“, а финансирането е осигурено от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020. Поради малкия капацитет на фирмата, тя разполага само с 5 служители.

Чрез проекта на пазара ще бъдат представени продукти, които ще са предназначени за любители на екстремните и развлекателните спортове. Така те ще могат да заснемат директно видеоклипове и изображения в реално време.

„МД Електроник” и автомобилните кабели

Със символична първа копка в ранните дни на месец април бе поставено началото на изграждането на първия завод в страната на немската компания „МД Електроник”. Фирмата е производител на кабели и електронни компоненти и в момента обслужва около 200 автомобилни модела и над 40 автомобилни производителя в целия свят. Компанията има изградени заводи в Чехия, Китай, Мексико и Германия. Инвестицията е дългосрочна, като се очаква до края на 2019 година да бъде построена фабрика с площ от 10 000 кв. м. Производството обаче ще започне следващата година с първите 300 работни места, а стартовата заплата за нискоквалифицираните служители ще е в размер на 1 000 лв.

Теренът за построяване на завода е осигурен от общината, като предприятието ще разполага и с логистична, и с административна част. Фабриката ще бъде изградена от плевенската строителна фирма „Хоризонт - Иванов”. Проектът ще протече на три фази, като след завършването на последната се очаква във фирмата да работят 1 000 души. Според представителите и на двете страни това е една страхотна възможност не само за града, но и за цяла Северозападна България. Гъвкавото местоположение е ключов фактор за успешното развитие на завода, като ръководителите смятат, че има огромен потенциал да бъдат привлечени клиенти и от останалата част от Европа.

„Теклас България” за автомобилната индустрия

Българското дружество на турската фирма „Теклас” води последни преговори със северозападния град. Там ще е насочено производството на всички компоненти за световните марки автомобили, свързани с горивни системи, каучукови и алуминиеви връзки. До два месеца се очаква фирмата да се договори с общината за терен, който ще е в размер до 20 000 кв. м.

Понастоящем компанията има два изградени завода, намиращи се в югоизточните градове Кърджали и Крумовград. За Враца е предвидена инвестиция в размер на 30 млн. лв. с начало на производството – юни 2020 година. Строителството на първия етап от проекта ще се реализира в рамките на половин година. В началото са обявени 500 работни места, а в последствие се очаква те да се удвоят.

„Практикер” – всичко за дома и градината

Известната верига хипермаркети „Практикер”, предлагаща услуги за дома и градината, също отвори врати в подножието на Врачанския Балкан. Магазинът заема площ от 7 500 кв. м. и е в непосредствена близост с другия местен гигант „Технополис”. Тук жителите в околността могат да намерят всички подходящи продукти на водещи световни и български производители в сферата на строителството, обзавеждането и ремонта.

Главния изпълнител на проекта е „Авто Строй” ООД. Инвестицията е на стойност 10 млн. лв. и вече има пълен персонал, разполагащ с общо 100 служители. Сградата на фирмата също така разполага и с безплатен паркинг с капацитет от 125 места.

Биполярните оловни батерии на „Монбат”

В най-скоро време се очаква изграждането на още едно предприятие, разположено в град Враца. Засега са договорени да бъдат инвестирани 42 млн. лв. за реализирането на проекта,  който ще се изпълнява на два етапа. Фирмата ще бъде изградена на три терена, които ще бъдат изцяло собственост на дружеството.

Компанията има множество заводи в Европа, като след Монтана и Добрич Враца става третата фабрика в България. Останалите са разположени в Румъния, Сърбия и Италия, а преди две години фирмата е закупила и две немски фирми за литиево-йонни батерии.

Първоначалната информация гласи, че заводът ще стартира със 150 работници, които ще трябва да произвеждат 1 млн. батерии годишно, а постепенно броят им ще се увеличава.

Дружеството уточнява, че използва 46% по-малко олово и тази нова технология би улеснила значително производството на оловно-кисели батерии, като подобри качеството им – намалено тегло, по-бързо зареждане, по-голяма надеждност и възможност за пълно рециклиране.

Обобщение на проектите

 

Bubble

МД Електроник

Теклас

Практикер

Монбат

Инвестиции

1,4 млн. лв.

22 млн. лв.

30 млн. лв.

10 млн. лв.

42 млн. лв.

Първоначален брой работни места

 

5

 

300

 

500

 

100

 

150

Площ на предприятието

-

10 000 кв. м.

20 000 кв. м.

7 500 кв. м.

-

До момента общата стойност на инвестициите наброява над 100 млн. лв. Освен тези сключени договори и стартирани проекти от общината споделят, че поне още две по-малки предприятия ще заработят и ще осигурят близо 200 работни места. Разработва се план за нова Индустриална зона във Враца, като има и искания за привличане на филиал на български университет в сферата на информационните технологии и електрониката.

Материалът е изготвен от Никол Николаева ученичка от ПЕГ "Йоан Екзарх", гр. Враца, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома".

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца