Кортеза Величкова - ратуващата за бъдеще жена

4605 преглеждания

Пазителка на духа и създателка на бъдещето на Церово

„Напуснах училището и селото с болка на душата. Там прекарах хубави двадесет години от живота си, доволна от деца, бащи и майки.“

Из бележките на Кортеза Величкова, написани през 1937 г.

В далечната 1883 г., на 31 октомври, е родена една българка, посветила голяма част от живота си на село Церово, община Своге. Церовчани до ден днешен говорят за жената с най-голям принос за "селския" спорт и развитието на образованието и културата в селото. Нейно дело е учредяването на първия футболен отбор „Летец в селото. Тя е инициатор и дарява голяма част от сумата необходима за построяването на черквата в с. Церово през 1911 г. В името на образованието, Кортеза се бори и настоява  за изграждането на нова училищна сграда и с много желание и усилия, го постига.

Макар, че родом Кортеза Величкова е от Сливен, учителската си кариера първоначално започва в Ямбол - от 1903 г. до 1906 г. Веднага след това тя започва 25-годишна учителска служба в с. Церово. В първите години училището не разполага с добри условия както за ученици, така и за учители. Кортеза не се примирява с това. Въпреки трудностите и предизвикателствата по това време, в името на образованието и бъдещето в лицето на нейните ученици, след себе си тя оставя вече ново училище с четирима души персонал. Класните стаи, в които учителите преподавали уроците си на децата, са били четири на брой. Кортеза обособила място, на което учениците спокойно могли да закусват и обядват - училищна трапезария, за която преобразува мазето.

„Обичах да устройваме вечеринки, особено последната, в която взе участие младежта на селото. Всички млади се радваха и желаеха да вземат участие. Бяха много възприемчиви и пееха хубаво.“, пише из своите бележки Кортеза Величкова. Вечеринките  по това време са били едно чудесно развлечение. Всички се събирали заедно, пеели, играели различни театрални постановки, откривали таланти и най-важното - забавлявали са се.

През 1939 г. Кортеза Величкова учредява първия футболен отбор в с. Церово - „Летец“. За церовските младежи, които през седмицата работели в софийските занаятчийски работилници или на нивите, ливадите или кариерите, футболът се превърнал в любимо занимание.

За честта на Церово „Летец“ печели и първите симпатии с успешната си игра и победи над отборите на Бов, Лакатник, Желен, Своге и други.Най-успешното представяне на футболния отбор под името „Зенит“- Церово е през 1962 и 1963 г. Тогава отборът е в „А“ окръжна група и се класира на четвърто място.

Желанието на Кортеза Церово да се превърне в населено място с много културни и спортни дейности се сбъдва. След големия принос за образованието, културата и спорта в село Церово, тя с дълбоко съжаление напуска селото като остава с незабравими спомени за него. По-късно се заселва в София. Там, тя се отдава на грижите по възпитанието и образованието на нейните деца. Благодарение на усилията и средствата, вложени от нейна страна, хората в селото придобиват мотивация и целеустременост в името на общото благо - да искат, да се борят и да постигат желанията си, да израстват духовно и да развиват възможностите си. Институциите в село Церово - Основно училище „Васил Левски“ и Народно читалище „Христо Ботев-1929“ поемат по пътя начертан от личности като Кортеза Величкова - пазителка на духа и създателка на бъдеще. Поколенията следват примера й и пазят дълбоко в душите си спомена за нея.

И днес има жена, носеща името на Кортеза Величкова - нейната внучка Кортеза Величкова, която живее в село Церово и притежава бабината любов към децата- радва се и знае, че само те са бъдещето на страната ни. Ето какво тя споделя за баба си:

„Казвам се Кортеза Величкова и се радвам, че нося името на една велика жена - моята баба. За съжаление не си я спомням. Останал ми е само личният й архив и оскъдна, но достатъчна информация за нея. Бях само на две годинки, когато тя почина. Хората, които са я познавали я описват като един отдаден и с добро сърце човек. Макар, че нямах възможността да я опозная, аз знам, че е била такава“.

Материалът е изготвен от Мариана Георгиева, ученичка в ПГ "Велизар Пеев", гр. Своге, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

Снимки: личен архив на Кортеза Величкова, предоставен от нейната внучка Кортеза Величкова

За изготвяне на материала са ползвани източници: Основно училище „Васил Левски“, Народно читалище „Христо Ботев-1929“, книгата на Петко Такев Петков „История на Церово“, както и лично от Кортеза Величкова - внучка на Кортеза Величкова

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца