Кристин Касъмов: "В общината има много грамотни деца, които заслужават по-добри условия на живот"

1638 преглеждания

Интервю на Евелина Димитрова с общинския съветник от Бяла Слатина

Днешната личност отново е с галишки корени. Живее на село, но работи в град, за да променя родния си край. Ще се запознаете Кристин Касъмов, с когото поговорихме за развитието на община Бяла Слатина и конкретно село Галиче.

Моля представете се и разкажете вашата история на реализиране

Казвам се Кристин Касъмов. От село Галиче съм. Женен с две деца. Имам средно образование. Занимавам се със стройтелен бизнес, също така се занимавам и с политическа дейност. Общински съветник съм в община Бяла Слатина.Мотивирах се да вляза в политиката, защото това е единственият начин да бъда полезен за хората от моя етнос. Не мога да гледам как ромите биват пренебрегвани. Работят най-тежката или мръсна работа, а имаме толкова образовани хора. Смятам, че за да реализираме образованите – начина е само, чрез политиката. Дори човекът да не се интересува от политиката, то тя се интересува от него.                                               

Какви са основните цели към които община Бяла Слатина ще се фокусира в близките няколко години?

Основните цели са привличане на повече големи фирми в общината, за да може да се осигури повече работна ръка.

Кои са приоритетните области за развитие пред общината?

Инфраструктура на общината - масово от месец Април ще се започне работа. И другото, което вече го споменах - привличане на инвеститори.

Как общинския план за развитие на община Бяла Слатина предвижда да се подобрят условията за живот на младите хора?

Чрез програми - много програми ще има за младите до 29 години, предполагам, че сега от началото на месец Юни ще бъдат в сила.

По какви проекти е кандидатствано през настоящия програмен период?

По Държавен фонд земеделие, за инфраструктура. Програми за осигуряване на стипендии на ученици. За самите програми ще има яснота в края на месец Май.

Наблюдава ли се развитие на пазара на труда през 2018 и началото на 2019 година ?

Северозападният регион е най-бедният в Европа. Инвеститорите нямат интерес и на пазара на труда не се наблюдават положителни резултати.

Разкажете ми малко повече по отношение на социалната политика на община Бяла Слатина и какво включва тя?

Смятам, че социалната политика е неефикасна. Очаква се от общината да осигурява работа на социално слаби, да бъдат подпомогнати хората в неравностойно положение, да могат да помагат на децата си например за училище и т.н. Според мен социалната политика в общината ще се подобри, тогава, когато вкараме повече представители в Общинския съвет и като цяло в политиката от ромски произход. Тогава ще бъдем наравно с всички останали и нашите искания ще бъдат отразени.

Какво се предвижда за подобряване на инфраструктурата и благоустройството на село Галиче?

Предвиден е сериозен бюджет от 130 000 лв.,който ще включва направата на доста улици. Места, които позволяват - с асфалт, които може - ще бъде със строшен камък. Осветление ще бъде поставено, както и контейнери. Почистване на реката, което вече е започнало. Почистване и на пътищата, което от доста време не е осъществявано в селото.

Възнамерявате ли да кандидатствате и реализирате проекти свързани с изграждане на канализация в ромската махала в село Галиче?

Да, разбира се! От доста години се борим за това, трудно е за такова малко населено място, а сумата ще е доста голяма. Но сме си го поставили за цел. Ако не в този мандат, в следващият. Ако бъдем избрани отново. Трябва да направим не само в Галиче, а и в други ромски квартали на територията на общината, в които също няма канализация. Силно се надявам нещата, които сме планували да се случат, защото имаме много идеи за ромските квартали – да ги подобрим, защото те останаха по-назад.  Ще се борим, защото в нашата община има много грамотни деца, заслужаващи да имат добри условия на живот, да имат работа тук на място, да получават стипендии за поощрение. Защото ние можем само можем да се гордеем с тези деца.