„Екологичното гориво – има ли бъдеще?”

2260 преглеждания

Опитайте да вдишате...чист въздух. Правите го, но със сигурност не е това, което трябва да бъде. Повечето хора, живеещи в големите градове, всеки уикенд тръгват на поход към „обетованата земя на чистия въздух”. Това е така, тъй като сами попадаме ежедневно в клопката на хиляди коли, които чрез своята дейност, изхвърлят огромни количества вредни емисии в атмосферата.

Не само те са причината за това. Вредителите са редица фабрики, заводи, печки на дърва, изгорени въглища и подпалени боклуци. Това се случва по целия свят.

Тази година влиза в сила директива за намаляване на националните емисии на голяма част от атмосферните замърсители. По този начин ще се въведат по-ниски норми за въглеродните и азотни емисии в атмосферата.

Пазарът на дървесна биомаса (иновация в този сектор), ще се наложи като водещ, защото съдбата на печките на дърва и въглища на практика е обречена. Едно от най-важните предимства на дървесната биомаса е това, че емисиите на парниковите газове са по-ниски в сравнение с тези на изкопаемите горива и има по-малко количество сяра, за разлика от въглищата. По този начин биомасата не допринася за глобалното затопляне. 

Друга алтернатива за запазване на природата и намаляване на вредителите в атмосферата е природният газ. При него отново има занижени нива на парникови газове и вредни вещества. Доказателство за бързото навлизане на синьото гориво на пазара е, че все повече домакинства го предпочитат като алтернатива за отопление. 

Обществото започна да се събужда, до известна степен, от дълбокия сън, който до този момент само рушеше природата. През изминалите години все повече и повече хора се ангажират с опазването на околната среда, атмосферата и природата като цяло. Редица социални кампании показват как и по какъв начин да опазваме средата, в която живеем. В световен мащаб се появиха движения за справяне с глобалното затопляне.

Но от друга страна, все още има хора, които не зачитат природата и я приемат като даденост, а това не бива да се случва. Всички ние живеем в една сложна система, където всичко е свързано. Природата е част от нас, както и ние от нея. Ако не я ценим, уважаваме и не се грижим за нея, в един момент ще настъпи катаклизъм, който едва ли ще бъде обратим.

Екологичното гориво, не само че има бъдеще, а много скоро ще измести досегашните източници на топлина и енергия. По този начин, ние, като човечество, ще съхраним нашата природа и планета. Всички трябва да носим отговорност за своите действие и да пазим природата около нас! 

Автор: Деница Симеонова

Тагове