На днешния ден: България признава първа независимостта на Северна Македония

778 преглеждания

На 15 януари 1992 г., президентът на Република България Желю Желев, официално обявява, че България признава независимостта на Република Македония от Югославия и то под избраното от западните ни съседи конституционно име. Това е важна крачка в процеса по разпадане на Югославия и обезпечава мирното му провеждане в Македония.

1

Автономната република, която е в състава на Югославия, предприема първите действия за постигане на своята независимост, като на осми септември 1991 г. се провежда референдум, в който населението гласува за това Република Македония да стане самостоятелна държава. На 17 септември парламентът в Скопие обявява независимост, която естествено не е призната от правителството на Югославия, като международната общност се опасява от поредната война в Западните Балкани, свързана с процеса по разпадане на тази квазизържава.

Фактът, че България първа признава Македония и то с конституционното и име, елиминира тази опасност и води до бързото признаване на независимостта на страната и от други държави – Турция, САЩ, Словения, Русия и др. През 1993 г. Македония е приета за пълноправен член на ООН. Единствената държава в ЕС, която изявява претенции към името и е Гърция и по този повод, дълго време, в международните организации Македония използва името Бивша Югославска Република Македония.

През 2017 г. правителствата на Република България и Република Македония подписват договор за приятелство. През 2018 г., по време на ротационното председателство на България на ЕС, е подписан и Преспанският договор, с който спора за името между Гърция и Македония е разрешен и тя официално приема да се нарича Северна Македония.

Пътят и за интеграция в структурите на НАТО и ЕС, като през 2020 г. Северна Македония става член на НАТО. Преговорите и за членство с ЕС са блокирани от вето на България, която упреква страната в неизпълнение на Договора за приятелство от 2017 г., враждебно поведение спрямо български граждани, език на омразата и непризнаване на правото на граждани с българско етническо самосъзнание в Македония, да го заявят.

Ветото е премахнато, след като правителството на Северна Македония приема да включи в конституцията си българите като съставна част от народите живеещи в страната. Това още не е направено и процесът по евроинтеграция на западната ни съседка е до голяма степен блокиран поради тази причина.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук