202,5 метра е най-високият измерен водопад в България

1807 преглеждания

Вижте кой е той

Дяволското пръскало е най-високият водопад в България и на Балканския полуостров. Това стана ясно след направените през тази година измервания на водопада, който се намира на река Василковица или Лява Видима. 

вода

Инициативата за прецизното измерване на природния феномен е на планинския водач Момчил Цветанов, който заедно със свои колеги-водачи от екипа на фирмата за планински туризъм „Планинария“, прави измерване на водопада и съобщава следното:

„16:15 часа на 7 август 2023 година. Екип на „Планинария“ направи прецизно измерване на водопад Дяволското пръскало в Стара планина и резултатът от изненада всички. Дяволското пръскало е високо 188 метра! Почти слят с падащите води, но след сливането с друг поток има още един 18 метров скок. Намиращият се в непосредствена близост по-маловоден водопад пък е висок 144 метра, което го нарежда на второ място след Дяволското пръскало“.

На 08 септември 2023 г., геодезистите от УАСГ, доц. Борислав Александров и инж. Радослав Николов, в присъствието на Момчил Цветанов и Мартин Тинев от „Планинария“ и  на експертите от Национален парк „Централен Балкан“ – Ляльо Начев и Веселин Маринов, правят прецизно научно измерване на водопада и в публикация в „Геомедия“ от 05 октомври оповестяват официално резултатите. Тяхното заключение е:

„Въз основа на проведените детайлни геодезически измервания за уточняване височината на водопад Дяволското пръскало, резерват „Северен Джендем“, може отговорно да се твърди, че тя е 202.5 метра, определена с дециметрова точност. Височината е от талвега на река Василковица в горната част на водния пад, до най-ниската част, където водата преминава в хоризонтално движение. Имайки предвид, че измерванията се проведоха на 8 септември, в края на летния сезон, когато водният поток е с най-малък дебит, особено след лято като това на 2023 година, с най-продължителни високи температури, а в действителност водопадът не пресъхва, следва да се приеме, че Дяволското пръскало показва най-висок непрекъснат воден пад, както в Република България, така и на Балканския полуостров“.

Така, официално от първото място на най-висок водопад в България и на Балканите е „детрониран“ високия 141 метра Врачанска Скакля и класацията на топ 10 на водопадите в нашата страна по височина на водния пад придобива следната редакция:

1. Дяволското пръскало, Стара Планина – 202,5 метра

2. Врачанска Скакля, Стара планина – 141 метра

3. Райското пръскало, Стара планина – 125 метра

4. Бовска Скакля, Стара планина – 85 метра

5. Видимското пръскало, Стара планина – 80 метра

6. Кадемлийското пръскало, Стара планина – 72 метра

7. Рилска Скакавица, Рила – 70 метра

8. Самодивско пръскало, Родопите – 70 метра

9. Водопад Орфей, Родопите – 68 метра

10. Малка Скакавица, Рила – 65 метра (измерен на 26-ти август 2023 г. от „Планинария“)

За желаещите да се насладят на Дяволското пръскало, то се намира в Национален парк „Централен Балкан“, под връх Ботев и може да бъде видян от пътеката, водеща от х. „Плевен“ към заслон „Ботев“, вляво, в непосредствена близост до скалните отвеси на Джендема. Непрекъснато течащ е, като пика на водния му пад е през пролетта по време на снеготопенето в Стара планина.

вода

Снимки: Планинария

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук