На днешния ден: Отбелязваме Деня на свободата на словото в България

1900 преглеждания

България е на 71 място в класацията за 2023 г., за индекса на свобода на словото

На 10 ноември в България се отбелязва Деня на свободата на словото. Той е учреден през 2003 г. от Съюза на издателите в България. Това става по време на церемонията за връчване на ежегодни награди за журналистика „Черноризец Храбър“. Изборът на датата 10-ти ноември не е случаен и е пряко свързан със събитията от 1989 г. Тогава, на 9-ти ноември е отворена Берлинската стена и започва обединението между Източна и Западна Германия, а на следващия ден, у нас, по време на пленум на ЦК на управляващата БКП, е свален от власт комунистическия диктатор – Тодор Живков.

Ноемврийските събития от 1989 г. слагат край на тоталитарните комунистически режими в Източна Европа. В държавите започват демократични промени и преходи към политически плурализъм, свободна пазарна икономика и защита на правата на гражданите. Едно от тези права, потискано и преследвано през 45-те години тоталитарна власт в България и бившия Съветски лагер е това, на свободно изразяване. Свободата на словото е един от фундаментите на демократичните общества и именно с промените на 10-ти ноември 1989 г., тя е възстановена в България.

Според последната класация за индекса на свобода на словото на „Репортери без граница“, обявена през месец май 2023 г., България заема 71 място, което представлява скок с 20 места напред, спрямо предходната година. Независимо от това, в медийната среда, продължава да има съмнения за налагане на цензура, автоцензура, упражняване на контрол и различни форми на заплахи и насилие над журналисти, корупция и др.

с

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук