На днешния ден: България става пълноправен член на НАТО

460 преглеждания

Дипломатически отношения между България и НАТО се установяват през 1990 г.

На 29 март 2004 г. България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения влизат в НАТО като пълноправни членове. Днес се навършват 20 години от пълноправното членство на страната ни в Алианса.

Процесът по интеграция на страната в международната система за сигурност, която обезпечава НАТО, започва след края на комунистическия режим и разпадането на СССР и Варшавския договор. Пръв за приемането в НАТО говори през 1990 г. депутатът във Соломон Паси. Той внася в народното събрание предложение за присъединяване на страната към Алианса. По-късно той основава неправителствена организация „Атлантически клуб“, която има за цел да поставя пред обществото темата за членство в НАТО и да работи в тази посока.

Дипломатически отношения между България и НАТО се установяват през 1990 г. През 1994 г., българската държава става част от програмата „Партньорство за мир“. През 1997 г. страната ни официално обявява своето желание за пълноправно членство в НАТО, като това прави първо президента Петър Стоянов, а след това е приета и декларация от Народното събрание. В правителството е създадена междуведомствена група за координиране и водене на преговорите за членство.

През следващите години диалогът и преговорите се задълбочават, като през 2000 г., България става част от т.н. Вилнюска група, в която влизат и други източноевропейски държави, които желаят да се присъединят към Алианса. На 21 ноември 2002 г., в Прага, Северноатлантическия съвет решава да покани седем държави, сред които и България да започнат официални преговори за членство.

На 18 юни 2003 г. Съветът на НАТО констатира, че България и останалите 6 поканени страни са постигнали критериите за сигурност и защита на класифицирана информация на НАТО, и взема решение за отварянето на почти всички комитети и други работни органи на НАТО за участие на 7-те страни със статут на наблюдатели. На 26 март 2003 г. на извънредно заседание на Северноатлантическия съвет в Брюксел постоянните представители на деветнадесетте страни – членки на НАТО подписват протоколите към Северноатлантическия договор за присъединяване на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения.

Следва ратификация на договорите от страна на България и на 29 март те са представени в централата на НАТО във Вашингтон, което се счита и за официална дата за приема на страната. 20 годишнината от официалното присъединяване на държавата в Алианса ще бъде отбелязано с тържествен концерт и конференция в София.

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук