Водопад Полска Скакавица – красив, пълноводен и достъпен по всяко време

4172 преглеждания

Той се намира в Земенския пролом на десния бряг на река Струма

Водопадите са едно много специално природно чудо, което не може да остави равнодушен никой, който се доближи до тях. В България има 39 планини, което е предпоставка за наличието на много водопади. И наистина, те са много, с най-различна височина, дебит, фигура на водния пад, каскади, малки езера при отлива и т.н. 

Лесно е да се направи класация на водопадите по височината на техния пад, защото това е обективна информация, която рядко се променя. Както EspressoNews вече писа, през септември тази година официално бе измерен най-високият водопад в страната и на Балканския полуостров. Това е Дяволското пръскало, високо 205,5 метра.

Много по-трудно и субективно е да се направи класация на най-красивите, но въпреки това, има такива с особен чар и естетика, които не могат да оставят равнодушен никой, докоснал се до тях. Обикновено всяка такава класация на водопадите по красота в България започва с Крушунските водопади, избор за първенец в тази класация.

Това е водопадът Полска Скакавица. Той се намира в живописния Земенски пролом на десния бряг на река Струма в едноименното село. Височината на водния пад е около 53 метра и се образува от изтичането на десния приток на Струма, Широки дол,  висок карстов праг. Потокът се спуска живописно до сградата на средновековната черква Свети Димитър, която се намира на ръба на терасата.

в

Обявен е за природна забележителност през 1968 г., Спускащите се целогодишно води са създали уникална „рисунка“ по карста. Има изградена еко-пътека, която позволява да се достигне до водопада на две места – горното стъпало и долното стъпало, където се излива целият водопад. Характерно е, това, че всеки турист, може да се докосне  до водата, да мине зад самия воден пад и да се наслади в пълна степен на природната красота. При слънчев ден, на самият водопад се образуват десетки дъги.

в

Екопътеката е кръгова, като започва от старото старото училище в Полска скакавица, спуска се покрай малка бигорна пещера, тип комин и върви надолу до разклонение, на което може да се изкачи до горния пад на водопада. Като се продължи надолу по нея се достига до нов разклон, като вдясно се вижда целият водопад и се стига до мястото, където се спуска до най-ниската си точка. Ако се продължи по пътеката, може да се достигне до река Струма, където са изградени пейки и беседки за пикник.

Може да се продължи по пътеката, като се направи пълен кръг до изходната точка. В останалата и част се намира панорамна площадка на скалата „Драганов камък“, от която човек може да се наслади в пълна степен на гледка към целия водопад и черквата над него, красивия Земенски пролом и река Струма.

До водопадът може да се достигне по два начина. С влак, по линията София-Кюстендил. Слиза се на гара Полска Скакавица и се продължава по пътеката до водопада по река Струма. Пътуването с влак има допълнителна стойност, защото позволява на туристите да преминат през изключително красивия Земенски пролом на река Струма. Единственото, което трябва да се съобрази човек е с разписанието на влаковете, за да може да се върне навреме.

Другият начин е, като се използва пътя София-Кюстендил. Взима се разклона за село Копиловци, преминава се през село Шишковци и се достига до село Ръждавица. Там на прелеза на влака се прави десен завой (има табела „към водопада“) и се върви по тесен асфалтов път, докато не се достигне до друга табела вдясно. Там се завива и се продължава по черен път, който за съжаление с всяка изминала година се влошава, но все още може да се достигне с много внимателно каране и с по-висока лека кола. След няколко километра наситени с много адреналин от този специфичен офроуд и шеметни гледки към Земенския пролом, се достига да разширение, където може да се остави автомобила и да се продължи пеша към махалата, от която започва пътеката.

Полска Скакавица тече целогодишно, с малък спад на дебита през най-горещите месеци. При зимно слизане трябва да се внимава много със заледени участъци и с падащи висулки. При силен студ може да замръзне. Най-красив и пълноводен е през пролетта, като към удоволствието от неговото посещение се добавят буйната Струма и безмерната зеленина и цветове, с които се изпъстря пролома.

в

Водопадът е подходяща дестинация за еднодневни излети, като до него може да отидат хора на всякаква възраст, с относително добра двигателна култура. Единственото, за което трябва да се внимава през прехода е за спъване при калните участъци, от намокрената от водопада пътека. Тъй като можете да се доближите плътно до него и дори да минете зад него, то е добре да си носите нещо за преобличане или да приемете, че ще походите известно време мокри. Особено щастливи са децата, които могат да се насладят в пълна степен до досега до природното чудо.

в

Водопад Полска Скакавица се намира на 80 км. от София и на 18 км. от Кюстендил. За целия пешеходен преход до него и обратно са нужни между два-четири часа общо.