Българският евродепутат Ева Майдел представи наръчник за енергийни проекти

901 преглеждания

Българският евродепутат Ева Майдел организира среща на регионите за представяне на наръчника Възможности за българските региони в светлината на Европейската зелена сделка”. В онлайн събитието участва вицепремиерът Томислав Дончев, бившият премиер на Полша и председател на Европейския парламент Йежи Бузек и кметове от Северна България, между които и кметът на община Враца Калин Каменов.

„Политиките за енергийна ефективност са един от малкото икономически ефективни начини да се подобрят условията на градска и околна среда и да се повиши удовлетвореността на гражданите от условията на живот и качеството на общинските услуги - удобен и беземисионен градски транспорт, чист въздух и природа, уютни училища и детски градини, комфортни жилищни сгради и по малко енергийно бедни домакинства.“. Това заяви Ева Майдел, която е член на комисията по енергетика на Европейския парламент.

От своя страна Калин Каменов акцентира върху важността енергийните политики и мерки да бъдат предвидими, за да могат гражданите и бизнеса да се подготвят за промените и да се възползват от новите инстурменти.

„Конкретен пример за сфера, където може да се подобри енергийната ефективност на общините, са нерегламентираните сметища. Въпросът е как да превърнем този проблем в решение. Добрите практики в други държави сочат, че тези отпадъци могат да се превръщат по екологичен начин в енергия. Така се решава и проблема с чистотата“, допълни Калин Каменов.

В документа, представен днес, има практическа информация как общините могат да планират по-ефективно добива и потреблението на енергия на своята територия, да развиват партньорства, да подобрят комуникацията и капацитета си.

Цялото събитие може да видите на запис тук:

https://www.facebook.com/EvaMaydell/videos/334811237876242

http://mew.fungonisofficial.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук