По-евтини и сигурни онлайн плащания от днес

1291 преглеждания

Съобщи евродепутатът Ева Майдел

Онлайн плащанията стават по-евтини и по-сигурни. Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, цитирана от пресцентъра на партията.

"От днес влиза в сила европейската директива за платежните услуги, която прави онлайн плащанията по-евтини, лесни и сигурни. Отпадат всички такси за плащане с дебитни и кредитни карти, въвеждат се строги изисквания за сигурност на данните на платците, както и ясни механизми, по които всеки потребител може да подаде оплакване за нередност с онлaйн плащане", поясни, Майдел, която работи по директивата в комисията по парични и икономически въпроси на Европейския парламент.

Ева Майдел определи директивата като нагледен пример за това, че в някои случаи има повече полза дадено законодателство да бъде въведено на европейско, отн=колкото на национално ниво.

Евродепутатът даде пример с онлайн резервация в хотел или кола под наем, при които операции честа ситуация на финала потребителят да плаща повече, отколкото е било посочено в уебсайта.

Тя успокои, че занапред това няма да се случва, а потребителите ще виждат крайната цена, която ще платят.

Друга промяна е, че всеки клиент ще има право да изисква обратно парите, които са напуснали сметката му с директен дебит - например за битови сметки или фиксирани месечни плащания като наеми и други. Срокът за това ще бъде осем седмици, като търговците ще бъдат задължени да възстановят сумите безусловно.

Директивата за платежни услуги дава по-голяма правна сигурност и рамка за всички иновативни компании, използващи финансови технологии (Финтех), които вече могат да се конкурират с банките на равни начала.

EspressoNews