Българският евродепутат – Ева Майдел е патрон на „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“

3536 преглеждания

Българският евродепутат – Ева Майдел е патрон на „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“

Българският евродепутат Ева Майдел ще бъде патрон на  „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“. Г-жа Майдел подкрепя ученическия конкурс-обучение на EspressoNews за втора поредна година, а с това и таланта и възможностите за успешна реализация на младите хора от общините на запад от София. И през тази година победителят в конкурса ще има възможност да посети Европейския парламент по покана на патрона на проявата, като през миналата година, впечатлена от добрите резултати, тя покани двама ученици - победителят в „Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България”, Симеон Симеонов - ученик от СУ „Проф. д-р Асен Златаров” в град Годеч и класирания на второ място Ивайло Ивайлов - ученик от СУ „Летец Христо Топракчиев” в Божурище. В края на миналата година двамата ученици посетиха Брюксел и се запознаха с европейските институции и работата на Европейския парламент. 

Ева Майдел е един от най-успешните и активни евродепутати, като работата и среща заслужено признание. През 2015 г. е отличена като Най-добър млад евродепутат в категорията „Най-добър новодошъл депутат”, а през 2016 г. списание „Парламент” присъжда за втори път това отличие, в категория „Нови технологии” за принос към работата на Европейския парламент. Работата й в сферата на новите технологии, предприемачеството и иновациите бяха отличени и от авторитетни издания като Политико 28 (2015). През 2015 г. е включена в списъка със 100-те най-влиятелни личности от Централна и Източна Европа на Financial Times. През 2016 г. Ева Майдел става част от селекцията 30 under 30 Europe на Forbes и е единствената директно избрана от гражданите за включване в списъка на Politico с 40-те най-влиятелни евродепутати. Отново през 2016 г. е отличенa от списание Computerworld за съществен принос в развитието на дигиталните умения и предприемачеството. През 2017 г. българският евродепутат стана първата жена избрана за председател на Международното европейско движение. Движението обединява неправителствени организации, синдикати, бизнес формации, политически партии и местна власт с проевропейска ориентация от 39 държави и има повече от 70 години история.

В богатата ѝ визитка и сред многото признания и награди, които Ева Майдел има за своята активна, успешна и ефективна работа в Европейския парламент и приноса за България, е и почетния знак „Добрият пример 2017” на EspressoNews, връчен ѝ за нейната всеотдайна помощ в подкрепа на младежкия талант и развитието на региона на запад от София.  

Все така актуално звучат думите на г-жа Майдел, с които се обърна към участниците в „Работилница за репортери 2017 - Разкажи за товята България”, които са ярко послание и за участниците в тазгодишното издание на ученическия проект, а и за младите хора изобщо: „България може да стане още по-добро място за живеене, ако младите хора участват активно в обществения живот и определяне на посоката на развитие. Гласът на младите в дебата за бъдещето на страната ни и Европа може да бъде чут, ако е достатъчно силен. „Работилница за репортери“помага този глас да бъде по-ясен и да погледнем случващото се в България с повече оптимизъм. Да дадем думата на хора, които трудно я получават, и същевременно да напомним, че една държава може да се развива само ако обществото й вярва, че тя може да е успешна. Поздравявам ви за смислената инициатива и пожелавам успех на всички вас, млади репортери.“

Ева Майдел започва кариерата си в Европейския парламент като съветник на евродепутата Илиана Иванова от ГЕРБ/ЕНП. Основно работата й се фокусира върху теми, свързани с борбата с финансовата и икономическата криза, с бюджетния контрол на европейски средства, с вътрешния пазар и защитата на потребителите, както и с отношенията между ЕС и Китай. През 2013 г. заема позицията на координатор на делегацията на ЕНП/ГЕРБ и старши политически съветник. Към момента г-жа Майдел е български евродепутат, член в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите и единственият български представител в Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП. Член на Делегацията за връзки с Китайската народна република и на Делегацията за връзки с Америка. 

Официалният старт на „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ ще бъде даден на 26 февруари. Тогава младите таланти ще получат първата от шестте творчески задачи, включени в третото издание на конкурса-обучение за ученици от 9 до 12 клас. Ментор на участниците в „Работилница за репортери 2018“ е Неда Василева - водещ на сутрешния блок „Европа сутрин” по ТВ Европа. 

EspressoNews