Двама министри и КФН ще търсят начин да помогнат на клиентите на "Олимпик"

1433 преглеждания

До края на седмицата ще заработи и Търговският регистър

НС възложи на вицепремиера и министър на външните работи и на министъра на финансите съвместно с КФН да предприемат действия за търсене на възможности за оказване на помощ на лицата, сключили със застрахователна компания "Олимпик" договори за задължителна застраховка "Гражданска отговорност"

Народното събрание възложи на вицепремиера и министър на външните работи и на министъра на финансите съвместно с Комисията за финансов надзор да потърсят възможности за оказване на помощ (включително при необходимост на правна помощ) на лицата, сключили със застрахователна компания "Олимпик" договори за задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Това се случи по време на днешното извънредно заседание на парламента.

Припомняме, че действията на полиците бяха прекратени след 17 август 2018 г. заради отнемане на лиценза на застрахователя. Решението, предложено от ГЕРБ, беше прието със 107 гласа "за", 5 "против" и 39 "въздържал се".

Парламентът задължи КФН да представи доклад на НС за осъществения от нея надзор върху дейността на "Олимпик", заедно с информация за собствеността на застрахователя и направените от него вноски в Гаранционния фонд, както и информация за актуалното състояние на Гаранционния фонд. Срокът за това е 7 септември.

Със 73 гласа "за", 26 "против" и 74 "въздържал се" мнозинството в парламента отхвърли проекторешението на БСП, което предвиждаше да се потърсят възможности за възстановяване на платените суми и гарантиране на права на лицата, сключили застраховка "Гражданска отговорност" с фалиралата "Олимпик".

Вторият повод за извънредното заседание бе сривът на Търговския регистър. По казуса от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов уведоми народните представители, че кризата е преодоляна. Той беше изслушан и по темата за сигурността на електронните бази данни, съхранявани от Агенцията по вписванията и Министерството на правосъдието и отговорността за проблема с Търговския регистър.

Бойко Борисов заяви, че към днешна дата е възстановена базата данни на Търговския регистър до 17 юли 2018 г. Продължава процесът на възстановяване на базата данни към август. Имам уверението на Държавна агенция "Електронно управление", че ще имаме работещ с пълните си функционалности Търговски регистър може би до края на седмицата, посочи премиерът. Той отбеляза, че успешно се изтеглят данните от дефектиралите дискове.

Премиерът представи хронология на проблема и отбеляза, че проблемите, техният мащаб и причините бяха известни още в първите 24 часа след срива на базата данни. Той отбеляза, че приоритет занапред е да се поддържат най-високи стандарти за мрежовата и информационна сигурност.

В рамките на днешното заседание парламентът гласува оставката на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор /КФН/ Ралица Агайн. Тя ръководеше управление "Застрахователен надзор". Оставката беше подадена по време на заседанието и приета с гласовете на 138 депутати.

EspressoNews