До Мелник и назад

1812 преглеждания

Пъгепис на Виктор-Кристиян Василев, ученик в ПЕГ „Йоан Екзарх“, гр. Враца

Аз имам една страст, която ми доставя удоволствие и ми помага да се отпусна от ежедневието – пътуването. Чрез това мое удоволствие аз откривам много нови и забележителни неща от нашата прекрасна страна.

Това е едно приключение, което започна на 15 август 2019. Тогава с едни приятели решихме случайно да тръгнем, за да открием нови забележителни места из нашата България. Потеглихме от Враца с кола, като бяхме решили да минем през Искърското дефиле заради уникалната природа на пролома. Нашето приключение започна.

Първото място, където минахме беше Черепишкият манастир „Успение Богородично“. Този манастир е един от пазителите на българщината през османското владичество по нашата територия. На километър от сградата на Черепишката обител се намира голям комплекс с черква, която до края на тоталитаризма се ползва от Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски".Тази света обител със своята красота и значимост в историята, впечатлява и нашия голям писател Алеко Константинов. Ние също бяхме попаднали на празника на манастира, защото на 15 август православната ни църква чества Успение Богородично.

След светата обител имахме възможност да минем през най-голямото село в община Мездра - село Зверино. То е уникално, защото местното население пази традициите и обичаите на българина от древни времена.

Забавлението ни продължи като минахме в подножието на величествените Лакатнишки скали.  И така по обяд пристигнахме в столицата ни. Там си взехме почивка и продължихме към град Мелник.

След няколко часа и различни теми на разговор за красотата на природата и величието на историята ни, стихнахме до един друг забележителен пролом, но този път на река Струма - Кресненското дефиле. Впечатлихме се и от величието на планината Пирин.

Привечер пристигнахме в най-малкия град на България - Мелник. Останахме да пренощуваме в една от къщите за гости във възрожденски стил. Стопанинът, възрастен човек, беше много мил и дружелюбен с нас. Вечерта си мислехме да излезем, но дядото ни покани да седнем на неговата трапеза, защото обича да си говори с млади хора. Докато неговата жена приготвяше храната, добрият ни стопанин ни заведе в неговата собствена изба. Той ни даде да дегустираме вино, което е отлежало повече от 20 години. После седнахме на трапезата под асмите в двора и започнахме да говорим по различни теми. Така мина времето. 

На следващия ден  се чувствах зареден с положителна енергия след разговора с дядото, защото въпреки крепката си възраст имаше заряд като 20 годишен човек. На сутринта тръгнахме и се отправихме към още едно място заредено с много енергия – Рупите. Там посетихме къщата на пророчицата Ванга.

След това продължихме към най-големия манастир в България – Рилския манастир. Рилската обител. Това е и манастирът, който по време на османското иго дава сведения на Паисий Хилендарски в помощ за написването на неговото произведение ,, История славянобългарска”. След това уникално преживяване ние се отправихме към нашия роден град.

Вечерта пристигнахме във Враца, но не бяхме изморени, а се чувствахме заредени с положителна енергия. Пътувайте, за да откривате нови неща и да опознавате нашата древна и прекрасна България.

Абитуриентите от ПЕГ „Йоан Екзарх“, град Враца получиха...

Материалът е изготвен от Виктор-Кристиян Василев, ученик в ПЕГ „Йоан Екзарх“, гр. Враца, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин