Духът на Данфор във вълшебния свят на село Галиче

3504 преглеждания

Пътепис на Цветослав Детелинов, ученик в СУ „Христо Ботев”, с. Галиче

Един страхотен пролетен ден, слънцето озаряваше с неговите лъчи нашето малко и китно село Галиче, което е изпълнено с природа, красота и велика история, през която е преминало с неговите жители, галичани, за да съществува и до днес.

Хубавият пролетен ден ме мотивира да събера моите приятели и да направим една разходка из селото и да обиколим местните забележителности, като си припомним историите за тях, които са ни разказвали нашите баби и деди.

Събрахме се приятели в любимо място за галичани, паркът в центъра на селото, където се наслаждават на заобикалящата природа, която е красива през всички сезони. Често прекарвам часове с моите близки в парка и си правим дискотеки под звездите. Решихме да се разходим до най-старото дърво в село Галиче, а именно „Данфоровия Горун“. През 1988 г. научни работници по горското стопанство изчислили, че е на 694 години. Тръгнахме към величественото дърво, което се намира между местностите „Горно ливаде“ и „Прапора“. Трябваше да изминем 4 – 5 километра пешком, но дължината на пътя не можеше да ни спре. Пътят ни започва от центъра на селото, вървяхме в посока запад и стигнахме до неговия край. Трябваше да минем през неотъпкани и трънливи пътеки. Минахме през полето и безкрайна тишина попиваше сред гъстите треви и блестяха слънчевите лъчи. През това време един от моите приятели се сети да ни припомни за интересната история, историята за Лукан Галешки.

Герой от Галиче, за когото се разказва, че още през Османско владичество пазил селото и не оставял турчин да пренощува, защото вечерта веднага опитвал ножа му. Говори се също, че в неговия дом отседнал за една вечер Дякон Васил Левски.

Други интересни дестинации са чешмите в селото, където може да си направиш пикник и да пиеш чиста вода – извор на здраве, живот и енергия. Има и легенда за тях, че водата, която тече от тях, е лековита.

Така, дума след дума, преминахме полето, което ни делеше, и трънливите пътеки и стигнахме до нашата цел „Данфоровия Горун“. Всички се приближихме и седнахме под неговата сянка. Нямаше други толкова големи и стари дървета, около него почти беше останало само в пустошта. Историята за него гласи:

Още през турско робство имало един турски бей, който обикалял заедно със своята войска около село Галиче. Имал проблем с очите, а в селото имало чешма, за която се говорело, че има лечебни свойства, и той решил да отиде и да си измие очите от тази лековита вода, която тече от чешмата, и така да се излекува. Чешмата се намирала в галешката местност Манастира. Така забелязал една млада девойка от селото, която пълнела всеки ден вода от чешмата. Той много я харесал и веднага поискал да я отведе за негова съпруга, но тя вече имала своя годеник – галешки младеж на име Данфор. Турчинът въпреки това я отвел в своята шатра. Данфор разбрал, че злият турчин отвел неговата годеница, и изчакал да се свечери. След като се свечерило, отишъл до лагера на османлиите и се промъкнал в шатрата на турския бей. Спасил своята годеница и отсякъл главата на бея. Когато войската разбрала за човека, който бил убил техния водач, хванали и убили Данфор. На това място поникнало дърво, наречено от галичани „Данфоров горун“, което и до днес съществува.

Може би историята е вярна и дървото е дете на вечната любов между Данфор и неговата годеница, което показва, че и след смъртта на Данфор, неговата смелост, вярност и любов останала в историята на селото, защото дървото напомняло и давало пример, да не се отказваш и да се бориш за това, което обичаш. Поседяхме не повече от час и си тръгнахме от величествения горун.

Галиче отбеляза 142 години от Освобождението

Материалът е изготвен от Цветослав Детелинов, ученик в СУ „Христо Ботев”, с. Галиче, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин