За трета поредна година в Бов се проведе „Събор на родовете“

748 преглеждания

На 26 септември, в Бов, за трета поредна година, се проведе Събор на родовете. Идеята за поглед към родовата памет се ражда преди три години с поредния спечелен читалищен проект „Бовските родове-минало за бъдещето“. В Бов има запазени 80 родови имена, като във времето назад един от белезите за принадлежност към определен род е личала по везбата по дрехите.

В ранния следобяд на последната септемрийска събота подготвеният празничен площад очакваше жители и гости на селото, но проливен дъжд изкъпа грънчарското колело, готово за изработка на съдинки с родови имена, заедно с целия празничен декор. Но този дъжд сякаш носеше послание „Да ви върви повода!“, към всички, които се пренесоха под читалищния покрив.

В началото на празника кметът на Бов Марио Вутов поздрави присъстващите и напомни за мерките, които трябва да се спазват.

В празничната програма участваха певческата група за обработен фолклор „Бовска китка“ с ръководител К. Инкова и корепетитор Н. Недялков, детски състав за народни танци „Бовяне“, с ръководител С. Христов към местното читалище, както и неговата танцова формация  „Церовче“ към НЧ „Хр. Ботев 1929“ с. Церово.  Заедно с груповите изпълнения на певците и певиците, със солови песни участваха С. Петков и най-малките изпълнители Б. Павлов, Ж. Борисов и И. Петрова 

Любителските изпълнения се редуваха със забавни игри - „Да нанижем чушки за зимата“, „Да намотаем прежда с мотовилка“, „Да разделим царевицата от боба“. Насторението на всички беше вдигнато от „надяждането с качамак“, за който водещата на празника покани да участват местният кмет, училищният директор и читалищният председател.

За финал на празника бяха представени родовите погачи на Бекярите, Бугарите, Лагярете, Градинарете, Злакьовци, Плочарете, направени от А. Злакьова, В. Кръстанова, Е. Христозова, И. Кръстанова, Н. Иванова, П. Николова,  Р. Томова и Я. Петкова.

Инициативата „Пейката на моя род“, реализирана по идея на С. Петков, предизвика интереса на потомци от 7 бовски рода: Баленчаните с дарител Г. Петров; Барутчийте с дарители Л. Барутчийски, В. Стоянов и И. Стоянов; Бекярите с дарители И. Бекярски, И. Иванов и П. Христозова; Врачешкия Род с дарител  Д. Малинов; Железарете с дарител К. Иванов; Злакьовци с дарител С. Петков; ЛАГЯРЕТЕ с дарител, К. Николов.

Още снимки от празника може да разгледате в албум Събор на родовете, 2020 или Празникът през погледа на Борис Кръстев.

Източник и снимки: bov.bg

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук