Представиха книгата „Оброчните каменни кръстове в Бов“

1021 преглеждания

В Деня на народните будители

В Деня на народните будители - 1 ноември, в малкия салон на НЧ „Светлина-1896” бе представена книгата на д-р инж. Методи Младенов „Оброчните каменни кръстове в Бов”.

Л. Петрова даде началото на срещата като запозна присъстващите с книгата и я определи  като ценна научно-популярна литература.

Авторът сподели, че идеята за издирване на данни за оброците  тръгва преди години, когато е част от екипа, който реставрира  паметника на загиналите във войните в с. Бов. Тогава си задава въпроса „А кой ще запази спомена за кръстовете и курбаните!?”

Преди пет години в качеството си на ръководител на читалищния проект „Оброчните каменни кръстове - мост между поколенията за запазване на културното наследство”  се провокира интересът му за оброчищата в   Бов.

След дългогодишно проучване, събиране на сведения от местните жители и проучвания от краеведски източници, авторът прави обобщаваща информация за всички налични оброчни кръстове в Бов - действащи и тези, които са съществували в миналото, но с времето са изгубени.

Методи Младенов благодари на дарители, на всички, предоставили фактографска информация и  архивни снимки.

Средствата от продажбата на петата поредна книга, издадена от Народно читалище „Светлина-1896”, Бов, ще бъдат предоставени за строеж на бъдещия православен храм „Св. Троица” в с. Гара Бов.

Източник и снимки: bov.bg

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук