Избори в код Зелено

568 преглеждания

Коментар на Борислава Кирилова, ученичка в ГПЧЕ „Симеон Радев“, гр. Перник

Тази година българите гласуваха в една необикновена обстановка за четиридесет и петото Народно събрание. Въпреки ситуацията, в която се намират в момента, те показаха, че искат промяна.

Ако сега си затворим очите и си припомним изборния ден, кой цвят първо ще изникне в съзнанието ни?

На пръв поглед това е доста странен въпрос, но има пряка връзка с това как нашата психика е възприела този важен ден за България. Установено е, че възприятието на цвета е обективно и универсално за всеки, но индивидуалните предпочитания за избора на цвят са субективни.

Когато аз си зададох този въпрос, пред погледа ми се появи зеленият цвят. И въпреки че не съм голям привърженик на тази наука, след кратно и не много задълбочено проучване установих, че в нея може и да има доза истина.

В психологията на цветовете зеленото е символ на завистта, вечния живот и пролетта, но и на парите и надеждата. Понякога означава и липса на опит. И когато сглобих всички парченца от пъзела, осъзнах, че изборите са минали в код Зелено.

Тазгодишните избори бяха изключително напрегнати и смея да твърдя - различни, но за съжаление, различното беше прекалено малко, за да промени изцяло политическата ситуация в България. За пореден път изборите бяха опорочени с недействителни бюлетини, купуване на гласове и много други разочароващи неща. Парите натежаха повече от истината. Бюлетините отново се обагриха в зелено.

Купуването на гласове в България ясно се очерта, когато гласовете на сънародниците ни в чужбина бяха обработени. Там е значително по-трудно и почти невъзможно раздаването на пари и затова се видя един реален резултат. Новата втора политическа партия „Има такъв народ“ печели с 30,75% подкрепа, а партията, която спечели изборите, е чак на четвърто място с 8,66%. „Демократична България“ са петата партия, която влиза в парламента, но според гласовете в чужбина те трябва да са втори. Всичко това няма как да не даде повод за размисъл: изборите за пореден път ли бяха манипулирани?

Фактор за успешното опорочаване на изборите е масовата неграмотност. Решението на този проблем е да се забрани гласуването на хора без средно образование, защото е по-трудно да се купи гласът на един образован човек. Със сигурност и бедността трябва да се вземе предвид. Понякога безизходицата може да доведе до търсене на начини за изкарване на бързи пари, но с тридесет, петдесет или сто лева не се живее четири години.

Политиците положиха неимоверни усилия да покажат, че те са направили най-доброто за България през последните четири години и заслужават отново да влязат в парламента. Но българският народ взе нещата в свои ръце и си поиска властта обратно. Народът намери опора в новите партии и доказа, че заслужава един по-добър живот. Показа, че многобройните протести не са били напразно.

В новия парламент влиза една партия, която за първа година участва в изборите, но за сметка на това взе голяма част от гласовете на суверена. Според много политолози партията „Има такъв народ“ бързо ще се откаже от политиката, защото няма опит, но голяма част от българските избиратели възложиха надежда на тях. За народа това, че партията е без опит, очевидно не е от голямо значение. Те се интересуват от това дали ще изпълнят дадените обещания и дали екипът им е съставен от експерти, които да заемат адекватни позиции, отговарящи на тяхната квалификация. Защото в последните няколко години се наблюдаваше тенденция да бъдат назначавани специалисти в сектори, в които те нямат нито опит, нито образование.

Отдавна българският народ не е имал надежда за промяна. Отне години хората да се обединят и да запалят искрата на промяната. А с резултатите от изборите се видя, че не само искрата е запалена, а вече гори пожар, който трудно ще бъде потушен.

Ако се върнем в началото към психологията на цветовете, ще видим, че изборният ден наистина беше облечен в зелено. Освен всички значения на зеления цвят за него се твърди, че има и терапевтичен ефект. Българският народ е открил правилната посока, но обществото се нуждае от още много лечение, за да успее да промени цялата политическа ситуация в страната. Има нужда от още много зелен цвят, за да стигне до края на дългия път, който трябва да извърви до промяната.

А твоят 4 април в какъв цвят беше?

Снимка: pixabay.com

Материалът е изготвен от Борислава Кирилова, ученичка в ГПЧЕ „Симеон Радев“, гр. Перник, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук