Искаш да отслабнеш? Не разчитай само на кантара!

404 преглеждания

Кантарът не различава мазнини и мускули

Отслабването не винаги е лесен процес – за да се случи, са нужни време и усилия, отказване от някои вредни храни и цялостна промяна на мисленето и навиците.

Но какво точно разбираме под „отслабване“? Сигурен съм, че свързваш отслабването с цифрите, които показва кантара.

Но в тази статия ще споделим с теб 5 причини, поради които кантарът може би повече ти вреди, отколкото помага! Също така ще ти покажем други методи, чрез които да следиш резултатите си и да поддържаш мотивацията си.

И така, по същество:

1. Кантарът не различава мазнини и мускули.

Важно е да правиш разлика между свалянето на тегло и свалянето на мазнини. Кантарът ще ти покаже, когато теглото ти намалява, но не може да ти каже, дали това се дължи на изгорени мазнини или загуба на мускулна маса. Същото е и ако качиш килограми – това мазнини ли са или мускули?

Може би се питаш какво е значението? Значението е огромно, защото мускулите имат по-голяма плътност от мазнините. Това означава, че за едно и също тегло, мускулите заемат по-малък обем спрямо мазнините.

Ето конкретен пример: 1 кг мускулна тъкан заема обем от 0.6 литра в тялото ти, докато 1 кг мастна тъкан заема 1.1 литра. Разликата в обема е почти двойна!

Това обяснява защо човек, който тежи 90 кг, но има нисък процент подкожни мазнини и изградена мускулна маса, може да изглежда по-слаб от човек, който тежи 80 кг, но има висок процент подкожни мазнини и слабо развити мускули.

Тоест, ако си на хранителен режим и фитнес програма, но теглото ти не намалява, няма нужда да се притесняваш и демотивираш. Възможно е просто чрез силовите тренировки да си повишил мускулната си маса за сметка на мазнините. Теглото ти е същото, но изглеждаш по-стегнат и изчистен (което в крайна сметка е по-важното)!

Затова вместо да се качваш постоянно на кантара, прави следните неща:

- Прави измервания на талията и ханша си с шивашки метър всяка седмица;

-  Следи дали дрехите ти стоят по-свободно;

- Наблюдавай се в огледалото и прави снимки от типа „преди-след“.

Тези 3 метода ще ти дадат по-реална представа за напредъка ти. Ако мерките ти намаляват и хората около теб забелязват промяната, има ли значение какво показва кантара?

2. Кантарът не може да каже дали задържаш вода.

По време на хранителен режим е нормално от време на време да приемаме повече сол, което може да доведе до задържане на вода. Натрият, който се съдържа в солта, регулира баланса на течности в клетките и междуклетъчното пространство.

Когато приемаме повече натрий от необходимото и бъбреците не са в състояние да изхвърлят излишъка, водното тегло се покачва.

Естествено, тази задържана вода дава своето отражение щом се качим на кантара… Но трябва ли това да те притеснява?

Не, разбира се. Напълно нормално е да има колебания във водното тегло всеки ден. Важното е да си наясно, че тези колебания са временни и не означават, че си качил килограми! Теглото ще се нормализира, веднага щом излишният натрий бъде отстранен от бъбреците.

3. Кантарът не разбира и от гликоген.

Гликогенът е един от енергийните източници на организма. Той представлява верига от свързани помежду си молекули глюкоза и се съхранява основно в мускулите. Високоинтензивните дейности като силовите тренировки изчерпват резервите от гликоген в тялото.

А как след това можем да ги възстановим? Много просто – като консумираме храни, богати на въглехидрати - като ориз, картофи, овесени ядки и т.н. Тези храни се разграждат до глюкоза, която тялото директно използва за енергия или складира под формата на гликоген.

Гликогенът обаче има едно интересно свойство – всеки грам от него в тялото се свързва с 3-4 грама вода. Затова хората, които спазват нисковъглехидратна диета, първоначално свалят тегло много бързо. Причината за това е, че количеството гликоген в тялото намалява, а заедно с това си отива и водата, свързана с него. Представи си следния сценарий:

След като си се ограничавал две седмици и си свалил 5 кг, решаваш да се възнаградиш с пица, пържени картофки, сладолед, шоколад… Но мускулите складират обратно изгубения гликоген – и като „бонус“ получаваш до 4 грама вода заедно с всеки грам складиран гликоген.

На следващия ден решаваш да се претеглиш – в крайна сметка колко може да си качил за един ден, нали? Качваш се на кантара и с ужас установяваш, че си върнал всичките 5 кг… Как е възможно?!

Истината е, че нито в началото си свалил 5 кг за две седмици, нито в края си качил 5 кг за един ден. Разликата се дължи на колебанията в нивата на гликоген и задържана вода – първо си изцедил гликогена и свързаната с него вода, а после си ги възстановил.

Това е един от недостатъците на нисковъглехидратни диети – много често резултатите при този подход могат да те заблудят.

4. Теглото е различно в различните части от деня.

Ако нямаш последователен подход и се теглиш, когато ти дойде на ум, не се учудвай, че кантарът показва различни килограми всеки път.

Теглото ти многократно „играе“ нагоре-надолу през деня под въздействието на храната и течностите, които приемаш. Напълно нормално е, ако се претеглиш сутрин на гладно, да тежиш по-малко, отколкото по средата на деня след закуската и обяда.

Ето защо е добре да се теглиш сутрин преди първото хранене за деня – като изобщо не е нужно да го правиш всеки ден. Оптимален вариант е веднъж на 3-4 дни.

5. Постоянното следене на теглото е излишен стрес.

Проблемът с кантара е донякъде и психологически. Спазваш перфектен режим през цялата седмица и за възнаграждение решаваш да се претеглиш, за да видиш резултата черно на бяло. Но оставаш разочарован за пореден път…

Има ли нещо по-демотивиращо от чувството, че усилията ти са били напразни?

Заслужава ли си да се саботираш сам? Вече разбра, че в повечето случаи демотивацията и стреса са абсолютно безпричинни. Това, че кантарът не показва загуба на тегло, не е повод за притеснение – може просто да си повишил мускулната си маса, да си задържал вода или пък да си възстановил резервите си от гликоген.

Затова не бързай да изпадаш в паника от някаква си цифра, защото това може да ти изиграе лоша шега. Бъди разумен и се опитвай да търсиш логичната причина за случващото се!

В заключение

Както стана ясно, информацията, която кантарът ще ти даде, не винаги е надежда. Той може да измери теглото ти, но не може да измери неща като:

- Промените във визията и структурата на тялото ти;

- Твоята енергичност и сила;

- Твоето щастие и увереност.

Така че не разчитай единствено на него, а следи прогреса си чрез измерване с обикновен шивашки метър и снимки „преди-след“. Както и промените в настроението и издръжливостта си – ако се чувстваш и изглеждаш по-добре, цифрата на кантара не е толкова важна.

Страхил Иванов

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук