Как Враца може да привлече повече туристи?

1989 преглеждания

Анализ на Елина Спасова, ученичка в СУ „Васил Кънчов”, гр. Враца

Моят град - Враца е част от Северозападния регион, който според всички официални данни и статистики води класацията за най-изостаналия в икономическо отношение в страната. Тази теза в последните години обаче не съответства на опитите за бърз напредък в много стопански сектори и за развитие на града във всички области - производство, услуги, култура, образование, инфраструктура и т.н. За да продължат успешните промени за Враца е важно да се използват всички възможности - местоположение, природни забележителности, традиции и култура, историческо наследство и др. Особено благоприятни са условията за развитие на туризъм и общината може да се превърне в атрактивна дестинация, предлагаща разнообразни и интересни възможности.

Много добри възможности за развитие на туристическа дейност предлага една от природните забележителности в близост до Враца - местността Божия мост. Намира се на около 15 километра северно от общинския град, на границата между землищата на две села - Лиляче и Чирен. Името си носи от карстово образувание, наподобяващо мост над река Лилячка. Скалният тунел е висок приблизително 20 метра, ширината му е 25, а цялата му дължина е повече от 100 метра.

Тукашните хора го наричат и с името Жабокрек, защото през летните месеци реката пресъхва и под „моста“ остават няколко езерца, които са пълни с крякащи жаби. Официално Божият мост е обявен за природна забележителност на 5 февруари 1964 г. Скалите са красиви и страховити, сякаш крият митически същества, приказни герои, самодиви и магьосници. Затова има и най-различни легенди и предания, свързани с този природен феномен.

Точно над Божия мост се намират останките от Лиляшката крепост, за която някои твърдят, че е от времето, когато нашите земи са били част от Римската империя - стражеви пост на римската армия, а други предполагат, че е средновековна крепост от VIII-X в. Археологическият обект не е много добре проучен и няма информация за него. В близост е и една от най-големите подводни пещери в България – Понора, която е дълга около 3,5 км. Преди време просторните водни галерии са били обезопасени и достъпни за посещение. Мястото е завладяващо с призрачната си красотата, но в момента може да бъде посетено само от опитни спелеолози и със специално екипировка. Наоколо доброволци са обособили места за отдих, построени са дървени беседки и пейки.

Божият мост е интересен природен обект, който дава много възможности за развитие на туристическа дейност. Според проучване на консорциум „Синеста“ за нагласите на чуждестранните и българските туристи, организирано от Министерството на икономиката и Министерството на туризма, и за чужденстранните, и за българските туристи най-привлекателни са природата и природните забележителности, а на второ място са спокойствието и тишината на обектите. Увеличава се броят на туристите, които препочитат да посещават нови, неизвестни обекти. Заключенията от това проучване подкрепят идеята за използване на Божия мост и местността за развитие на туризъм. Възможностите са много - построяване на места за настаняване и хранене в близост, разширяване и поддържане на местата за отдих, поставяне на информационни табели, оформяне на екопътека, цветни лехи и алеи.

В сътрудничество с Българската федерация по спелеология и клубове, които се занимават с пещерни проучвания, може да се създаде школа за младежи и деца или база, в която да се предлага екипировка под наем, да има обучени водачи и спасители. Разбира се, трябва да бъдат възстановени обезопасителните съоръжения, за да бъде достъпна пещерата Понора за повече хора.

Около останките от крепостната стена може да се изгради археологически парк, който да дава възможност за обогатяване на знанията за исторически епохи и събития, а също така и за забавления. Може да се направят възстановки на укрепления, жилища, оръжия, занаятчийски работилници. Така посетителите ще имат възможност да разберат как са живели хората в епохата на Римската империя или на Средновековна България, да облекат дрехите им, да разгледат оръжията им, да опитат храната им. За по-малките посетители може да се предвидят познавателни и забавни игри.

Природата около Божия мост е удивително красива и създава усещане за нещо вълшебно, сякаш витае някаква магия. Всеки, попаднал тук, може да усети връзката между духа и природата, затова мястото е подходящо за концерти и представления на открито. Заради скалните масиви наоколо акустиката е много добра. Тази природна забележителност може да послужи и за естествен декор при заснемането на филми - исторически, фентъзи и др.

За осъществяването на всички възможности за развитие на туризъм около природния феномен Божия мост са нужни още много неща освен идеи.

На първо място трябва да се осигури финансиране, което в нашите условия не е лесна задача. За цялостното оформяне на пространството трябва да се разработи проект за строителните дейности, да се представи идеята на туристически изложения, да се рекламира. Преди да започне изграждането на всички обекти, трябва да се прецени дали няма да има негативни последици за природата.

Сериозен проблем е и пътят до Божия мост, който не е в добро състояние и не достига до самото място. Колите и автобусите спират на импровизиран неподдържан паркинг. За да има интерес към един туристически обект, той трябва да е достъпен. Пътеките към скалното образувание също не са добре обезопасени.

Националният статистически институт отчита 2 155 147 лв. приходи от туристически услуги във Враца през изминалата година, които в сравнение с други области са крайно недостатъчни - например област Русе - 9 263 966 лв., област Стара Загора - 17 180 905 лв. Според кмета на Враца Калин Каменов има ръст на чуждестранните туристи в нашия град и все повече от тях избират града като допълнителна дестинация при своите посещения в България. Може би реализирането на туристически проекти, свързани с природните, историческите и културните ценности в нашия край, ще направят Враца основна дестинация за някои от тях.

Докосване до морето

Материалът е изготвен от Елина Спасова, ученичка в СУ „Васил Кънчов”, гр. Враца, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Използвани източници: Интервю на Румен Скрински с Калин Каминов, кмет на гр. Враца - публ. в actualno.com; Проучвания на чуждестранните посетители в България и пътуванията на българите в страната по проект „Подкрепа за ефективен национален маркетинг на туристическия продукт“; Информация за приходите от туризъм по области на НСИ

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин