Какво е трети март, показаха по интересен начин ученици в Сливница

3003 преглеждания

Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те за теб достойни, майко, бяха

И твойто име само кат мълвяха,

умираха без страх.


Датата 3-ти март е най-важна в българската история, тъй като тогава България получава своята така желана в продължение на пет века свобода. Навършват се цели 139 години от премахването на Османското робство, затова в община Сливница отбелязването започна отрано.

На 28 февруари в училище “Св. Св. Кирил и Методий” бе проведена познатата на всички ни игра “Аз обичам България”. Под ръководството на заместник директорката г-жа Емилия Христова и с участието на деца от всички класове, които се впуснаха в надпревара от 6 кръга. Всеки един кръг включваше въпроси, свързани с българска история, спорт, култура, география и още много. Гостите останаха приятно изненадани от познанията на учениците, а тези, които не успяха да присъстват гледаха на живо във Фейсбук.


“Трябва да възпитаваме децата да обичат родината, защото има с какво да се гордеем. Играта показа, че тази гордост не е само в нашата история или в красотата на природата ни, а много извън техните предели.”- каза г-жа Емилия Христова.


На 2 март, пък деца от 7 и 5 клас и г-жа Татяна Георгиева, учител по история, организираха урок по случай 3-ти март в библиотеката на града. Урока се състоя от викторина и същинската част – презентация,  с която бе разказано накратко всичко важно за освобождението на България. Децата бяха изключително заинтересовани от темата и дори, по свое желание, рецитираха стихотворения на Ботев и Вазов, посветени на боевете и в чест на героите, дали своя живот за свободата.
Тази година отбелязването на празника бе концентрирано в това да се припомни на по-малките жители на град Сливница, защо се гордеем с тази дата, тъй като те са бъдещето на България. Така бяха зарадвани  възрастните и уверени, че традициите ще бъдат пазени и занапред. 

 

Материалът е изготвен от Ния Кръстева, ученичка в 10 клас в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" гр. Сливница. за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaАвтомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

 

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

 

Медийни партньори

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс