Пламен Мирянов - човекът, който ни кара да обичаме България

4359 преглеждания

От Петър Стойнев, ученик в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Благоевград

Само на 31 години, а вече може да напише книга за живота си. Младият архитект Пламен Мирянов е жив пример за онази чиста любов към родината и Бога, които вдъхновяват. Той е човекът, създал множество филми за нашата страна. Филмите му популяризират красотата на родината, фолклорните ни традиции и култура. Зад гърба си има поредица успешни проекти, единият от които е „Нашият дом е България“.

Пламо, както го наричат приятелите му, е жив Пламък - човек, който заслужава истинско уважение и адмирации за всички неща, които е направил и продължава да прави, за да докаже, че България е великолепна страна и ние трябва да се гордеем с нея. Противно на представата за всички негови връстници, той не губи времето си в безцелни дела, а отделя всяка свободна минута за любимата си България. Намира уединение и духовен мир в родните планини, търси красотите на българското във всяко едно негово измерение - от архитектура до духовна извисеност. За това свидетелстват и множеството му изложби.

Роденият през 1989 г. в град София Пламен Мирянов израства в българско семейство, възпитало го в любов към Бога. За него професията архитект е семейно призвание, но истинската му страст са екстремните изживявания. След като завършва образованието си в София през 2016 г., Пламен заминава на стаж в САЩ, където работи с известен архитект, за да изследва високите сгради в Калифорния. Неговата вяра в Бог е изключително силна. Това е и причината на връх Богоявление да скочи в ледените води и да успее пръв да хване кръста в Океана. Много от медиите отразяват събитието, а самият Пламен изглежда наистина вдъхновен и щастлив. „Усетих невероятна сила и светлина, която слезе върху мен, когато хванах Кръста. Имах травма след ски - вече не усещам нищо от болката“, разказва тогава той. Въпреки неограничените възможности, които му предлага Америка, не може да бъде откъснат за дълго  от родината, затова избира да се върне, да живее, работи и твори тук.

След завръщането си от САЩ, Пламен отбелязва: „Живея в София и не мога да кажа, че София ми харесва, но когато отида някъде другаде и видя потенциала, който е заложен тук, се успокоявам и си казвам - да и тук е хубаво, тук искам да живея и да накарам и други млади да се завръщат“.Това са думите, с които той засвидетелства за пореден път обичта към нашата родина. Амбициозният архитект създава не само красиви сгради, но и вдъхновяващи филми чрез които представя нашата прекрасна България.

Филмите му се радват на огромен интерес, като много от тях са отличени с различни награди. Един от тях е „Магията на българската роза“, отличен на XIV Международен тур филмфест „На източния бряг на Европа“. Видеата за България получават милиони гледания в Интернет, като това е повод за гордост в очите на архитекта. Те са част от най- големия му проект - „Нашият дом е България“.

Фондацията „Нашият дом е България", Пламен Мирянов създава през 2016 г. С много хъс, отдаденост и амбиция, целият екип на проекта твори неуморно. По повод 3-ти март 2020 г., арх. Мирянов пуска премиерата на новия си филм, посветен на подвига на опълченците на Шипка. Въздействащата видео импресия има за цел да ни припомни за великите подвизи на нашите предци и да докаже безстрашието на опълченците, които са дали живота си в онези трудни времена. „Трети март е не само национален празник на България, а дата, която съхранява спомена за един велик подвиг - боевете на Шипка! Достойните български опълченци дадоха безстрашно живота си за свободата на родината ни и ще се радвам, ако с този наш проект успеем да докоснем сърцата на българите, за да си припомнят колко смел и горд народ сме!“, споделя Пламен.

На националния ни празник се излъчи само пролог на одата във филма „Опълченците на Шипка“. Останалата част се очаква да се заснеме през август 2020 г. Самият филм притежава изключителни характеристики. Озвучен е с Вазовата ода „Опълченците на Шипка“, изпълнена от Янко Лозанов - „гласът на гвардията“. Множество хора споделяха невероятния филм в социалните мрежи, а крайният резултат е наистина удивителен. Всеки един, изгледал филма, се пренася в атмосферата на Балкана, минава по стъпките на опълченците и усеща емоцията с цялото си същество.

Мирянов споделя и за трудностите, които са попречили на снимачния процес, но въпреки всичко, той успява да се реализира и да постигне огромен успех. За съжаление, силните снегонавявания и леденият път до паметника Шипка не предлагали безопасност на хората от екипа. По тази причина те докарват шейни от Паничище, което е на 300 км от Шипка, за да изкачат техниката на върха. Дори и те не били достатъчни и на помощ се включили войниците от 61-ва стрямска механизирана бригада в Карлово. Тези събития, обаче не притеснили участниците в проекта. С голямо усърдие и труд видеото е заснето, а премиерата тази година зарадва голяма част от хората.

На 11 декември 2019 г., арх. Пламен Мирянов открива втората си изложба, като показва клипове и снимки, които е направил из различни кътчета из България. Той успява да събере голяма аудитория, която да вдъхнови и на която да покаже колко величествена е родината ни. Негово силно желание е фотографиите му да оживеят, да говорят и да предизвикват възхищение. По тази причина творенията са придружени с българска проза, поезия и библейски текстове, които той с удоволствие рецитира. Усещането е невероятно, когато човек се вслуша в рецитирането от него Иван Вазов, Паисий Хилендарски и молитвата Отче наш“. С прекрасния си глас, Пламен успява да въздейства толкова силно, че гласът му остава траен отпечатък в съзнанието.

Голямо признание за 31-годишния архитект е получаването на приза за благотворителност и корпоративна социална отговорност „Златното сърце“. По време на награждаването, Пламен цитира Свети Йоан Рилски с думите: „Наш дълг е да работим с тях, да ги преумножаваме и да ги използваме за благоразвитието на нашето общество, за да сме социално ангажирани и да правим живота на хората около нас, по-добър, красив, здравословен и смислен. По този начин ние изпълняваме Божията воля“. След това изказване, мотивираният човек продължава с думи на Исус: „И от всеки, на когото много е дадено, много и ще се изисква; и на когото много са поверили, от него повече ще изискват”.

Такъв е Пламен Мирянов. За него е вътрешна убеденост, че трябва да изграждаме солидарно общество, ако искаме да просперираме като нация. Трудно е да се говори за слабости, които е възможно да се открият в него. Пламен не ходи по барове, не пие, не пуши, не си пилее и времето с безполезни неща. Напротив, той става рано сутрин, работи по проектите си, мечтае, пише и чете.

Причините, заради които реших да пиша за него са много. В моите очи, Пламен Мирянов е един здраво стъпил на земята човек и това което прави е достойно само за уважение. Той е една удивителна личност, която кара всеки един от нас да обича България. Наясно сме, че в страната ни няма само положителни случки. Наясно сме, че има и трудности. Но това е човекът, който вижда само позитивите и красотата на нашата страна, или поне се опитва. Опитва се да накара нашите сънародници да обичат България с цялото си сърце. За него смисъл на живота може да бъде усмивката на човека, който е нямал, но вече е облечен, който е бил гладен, но вече е спокоен, който е бил в отчаяние, а след нашите думи получава надежда и желание за живот.

Пламен Мирянов - истински пример за мен. Добротата в него е същински дар. Колко от нас, младите, биха оставили живота си в града, социалните мрежи, личния си комфорт в името на родината? Колко от нас биха оставили удобното легло, за да нощуват в светата Рилска обител за да търсят единство с Бога? Колко от нас биха тръгнали в студа по стъпките на опълченците на Шипка? Един от хиляда. Този един е Пламен Мирянов - личност достойна за респект и уважение.

Епидемията и промените в живота на един танцьор

Материалът е изготвен от Петър Стойнев, ученик в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Използвани източници: статия в информационен сайт „Епицентър“ от 12.12.2019 г., статия в информационен сайт „Гласове“ от 29.02.2020 г., статия в информационен сайт „Блиц“ от 05.02.2020 г.

Снимки: Plamen Plamenov Miryanov - Facebook

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин