Премиерата на „Разкажи за твоята България“ развълнува българите в Брюксел

2043 преглеждания

Събитието се състоя в Посолството на България в Белгия

Българското посолство в Брюксел стана домакин на първата премиера в чужбина на книгата „Разкажи за твоята България“. На 19 септември, столицата на Европа посрещна топло част от авторите, които разчувстваха сънародниците си с прочетените от тях откъси от свои произведения.

„Разкажи за твоята България“ беше представена от победителите от изданията на конкурса „Работилница за репортери“ през 2019 г., 2020 г. и 2021 г. Елина Алипиева, Калина Александрова и Емили Караколева, както и подгласниците в надпреварата през 2019 г. и 2020 г. Павела Костова и Мариана Георгиева.

Събитието откри българският посланик в Белгия – Пламен Бончев, който приветства авторите на книгата за инициативата.

„Много се радвам, че сте тук при нас и че можем да бъдем част от вашата първа премиера зад граница.“, каза Бончев.

След това той предаде щафетата за кратко слово на Десислава Василева – създател и вдъхновител на „Работилница за репортери“.

„С много ентусиазъм дойдохме тук, при вас. Това е книга, изпълнена с много позитивизъм и надежда и вие сами ще усетите емоцията на тези млади талантливи хора.“

Павела Костова даде старт на литературното четене с едно от своите есета в книгата „По белязаните пътища ме води сърцето“ – емоционално есе за живота на българските емигранти в чужбина.

Премиерата продължи с прочитането на откъси от над 30 произведения, свързани смислово чрез своя заряд. Те поведоха присъстващите българи на едно емоционално пътешествие – започващо от тъгата по родината, преминаващо през редица зареждащи места в България и достигащо до крайната си цел – доза надежда, позитивизъм и вяра в доброто.

След официалната част присъстващите и авторите имаха възможността да разговарят едни с други, като същевременно всички желаещи можеха да закупят книгата „Разкажи за твоята България“.

В посолството бяха оставени и още копия от книгата за всички, които не успяха да присъстват, но биха желали да се докоснат до таланта на 71 млади, български автори и до тяхната любов към родината.

Павела Костова

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук