Проверка заря в село Миланово

1402 преглеждания

Събитие в памет на загиналите във войните 1912 - 1945 г. бивши жители на селото

За поредна година НЧ „Пробуда-1927 г.”, с. Миланово, организира провеждането на проверка-заря в памет на загиналите във войните 1912 - 1945 г. бивши жители на селото.

Събитието се проведе при Паметника на загиналите, намиращ се в градинката на площада на Миланово. Почетен караул със знаменосци на Българското знаме, Самарското знаме, Знамето „Свобода или смърт” и Знамето на 35-ти Врачански пехотен полк, в който са се сражавали всички милановчани, участници във войните 1912 - 1945 г., застана на пост пред паметника.

Последва рецитал по стихове на Иван Вазов, Димчо Дебелянов и други български поети. Гост на събитието беше Цветан Ангелов, председател на Съюза на запасните офицери в Община Своге. След неговото изказване и това на кмета на селото Веселин Петков, започна факелно шествие и поименна проверка на загиналите във войните 74 милановчани. След едноминутно мълчание, с което се почете паметта на героите, започна тържествената заря. В рамките на събитието бяха показвани кадри от филма „Зарево над Драва”. Под музиката на военния марш знаменосците се оттеглиха от паметника.

EspressoNews

Снимки: Община Своге