Роженският манастир, свято място и крепост на духа

1488 преглеждания

Пътепис на Петър Стойнев, ученик в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Благоевград

Една от най-големите ми мечти е да обиколя света и да посетя всяка една част от него, преди това обаче, трябва да опозная своята страна. Денят е 24 август. Слънцето грее толкова силно, а небето е чисто. Природата сякаш се радва на деня. Всичко около мен дава признак за живот. Моментът е наистина подходящ за нови приключения и духовно обогатяване. Така аз и моите братовчеди решаваме да посетим Роженския манастир. Той се намира в близост до село Рожен, където забелязваме, че хората се занимават с лично стопанство. Много от тях отглеждат животни и произвеждат истинска и чиста храна благодарение и на плодородните почви и добрите климатични условия на този регион. Тук хората имат навик да произвеждат почти всичко сами и да добиват в изобилие различни плодове и зърнени култури. Голямо впечаление ми правят многобройните малки магазинчета, които посрещат всеки турист на входа на селото, където производителите предлагат своите домашно приготвени изделия и сувенири. Забелязваме и голямата табела, която ни указва, че до манастира ни дели само един километър. След поредица от неприятни завои виждаме, че пред нас се изправя постройка. Това е черквата „Св. Св. Кирил и Методий“, която е разположена на 200 метра преди Роженския манастир. Наслаждаваме се на уникалния й изглед и я подминаваме с нагласата, че ще я посетим навръщане.

Ето, че вече спираме. Всичко е зелено, а птичките огласят околността с песните си. Продължаваме по пътечката, а удивлението от природата ме държи все повече и повече. Срещаме хора от всеки край на родината.

Приближаваме входа на манастира. В този миг усещам как сърцето ми ускорява своя пулс. Влизам в манастирския двор и чувствам, че съм защитен и спокоен. Тук е мястото да отбележа, че съм много вярващ човек и точно тези места, които са извор на такава голяма сила, са моя опора в живота. Във величествения манастирски двор е толкова тихо и приятно. Единствено се чува шумът на бистрата вода, която тече от каменната чешма. След кратка почивка на пейките в двора, аз и моите братовчеди решаваме да разгледаме по-обстойно манастирския комплекс. Изкачваме стълбите и забелязваме, че някои от стаите са отворени за посетители, а други - не. За мен това е вълнуващо преживяване, защото имаме възможността да надникнем в красивия обект и да се пренесем дори и за малко в атмосферата на манастирския живот. Това посещение е особено вълнуващо и за едва петгодишния ми братовчед, който с интерес поглъща думите на монаха, който ни развежда из комплекса. В едната от стаите, ние имаме възможността да се докоснем до дългата маса, която показва мястото на хранене на всички духовници в миналото, по време на пребиваването им в манастира. В друга стая се възхищаваме на огромната пекарна, в която се е приготвял хлябът. Приключваме с разглеждането на комплекса и решаваме най-накрая да влезем в храма. Отправяме своите искрени молитви, разглеждаме стенописите и излизаме отново в двора - там където цари спокойствието. Запечатваме специалния момент не само в сърцето си, но и със множество снимки.

Слънцето продължава да ни топли все по-силно. След часове, прекарани в спокойствие и блаженство, ние правим една последна обиколка около манстирската обител и си тръгваме с много силни емоции. Когато отново се появявам на полянките, аз осъзнавам колко съм удовлетворен и пречистен. Заредени с много сили потегляме към намиращата се наблизо църква - „Св. Св. Кирил и Методий“. Оказва се,че до нея се намира гробът на Яне Сандански. Всичко е толкова тихо и магично. Въобще мога да кажа,че тук навсякъде човек може да бъде в компания с тишината и спокойствието и в мир с душата си. Една сбъдната мечта.

Накрая се качваме в колата и потегляме за вкъщи. Спомените и емоциите от това духовно преживяване ще бъдат завинаги в нашите умове. Силно се надявам всеки един човек да има възможността да посети Роженския манастир. Забележителност, която ще остане завинаги в моето сърце!

Баба Марта за децата в Благоевград

Материалът е изготвен от Петър Стойнев, ученик в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин